Σόιμπλε για κλιματική αλλαγή: «Θα πρέπει να αλλάξουμε τη ζωή μας»

13 mins read

Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής και πρώην υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε τους Γερμανούς να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι οι αλλαγές θα προκύψουν λόγω του γεγονότος ότι θα ακριβύνουν τα καύσιμα μετά τον φόρο στις εκπομπές ρύπων, αλλά και από οικειοθελείς επιλογές των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  γερμανική κυβέρνηση έχει προβλέψει μέτρα που θα αντισταθμίσουν, έως έναν βαθμό, το πλήγμα από τις αυξήσεις των καυσίμων. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται οι μειώσεις στις τιμές εισιτηρίων για τρένο, που θα ισχύσουν από την αρχή του 2020, αλλά και η επιδότηση των μετακινήσεων για όσους οδηγούν πάνω από 21 χλμ. την ημέρα, για επαγγελματικούς λόγους. Το τελευταίο αυτό μέτρο έχει προξενήσει αντιδράσεις από τους Πράσινους, καθώς ουσιαστικά επιδοτεί την αυτοκίνηση, αλλά η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι βοηθάει στο να γίνουν αποδεκτά τα νέα μέτρα στην επαρχία, όπου συχνά απαιτείται η κάλυψη μεγάλων αποστάσεων σε καθημερινή βάση.

Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, μιλώντας στη Neue Osnabruecker Zeitung «Δεν υπάρχει προστασία του κλίματος με μηδενικό κόστος» και πρόσθεσε  «Μπορούμε να κατορθώσουμε να περάσουμε σε έναν τρόπο ζωής συμβατό με την προστασία του κλίματος. Στην Ιστορία έχουμε αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις. Αλλά θα ήταν λάθος να παρουσιάσουμε το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για το κλίμα ως κοινωνικό πακέτο».

Ακόμη, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι «Θα πρέπει να αλλάξουμε τη ζωή μας», θέτοντας ως παράδειγμα τον μαζικό τουρισμό και συμπλήρωσε «Σίγουρα είναι μεγάλη ευτυχία να πεταγόμαστε στις Μαλδίβες ή στη Βενετία. Αλλά στο μέλλον θα πρέπει να απολαμβάνουμε αυτή την ευτυχία σε μικρότερες δόσεις».

Ο Σόιμπλε προσπέρασε τις διαμαρτυρίες για τα προτεινόμενα μέτρα. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, επισήμανε ότι «Όλοι παραπονιούνται. Όποιος δεν παραπονιέται κάνει κάτι λάθος, γιατί δεν προστατεύει τα συμφέροντά του».

Facebook Comments