Σουρεάλ: Η Βρετανία έχει την Αυστραλία στην «πράσινη» λίστα, αλλά η Αυστραλία δεν δέχεται τουρίστες!

9 mins read

Η «πράσινη λίστα» της Μεγάλης Βρετανίας ανανεώθηκε, με επτά χώρες να «υποβιβάζονται» στο «κόκκινο», την Ελλάδα να παραμένει στο «πορτοκαλί» και την Αυστραλία να διατηρεί τη θέση της στο «πράσινο». Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα.

Η Αυστραλία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories στη διαχείριση της πανδημίας. Ο αριθμός των κρουσμάτων αγγίζει το μηδέν, ενώ η ζωή έχει σχεδόν επιστρέψει στα προ κορωνοϊού δεδομένα.  Κι αυτό οφείλεται, κυρίως, σε έναν σημαντικό παράγοντα: Η χώρα είναι «απόρθητη». Τα σύνορα παραμένουν κλειστά από τον περσινό Μάρτιο, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε πως αυτό δε θα αλλάξει πριν τα μέσα του 2022.

Η 14ημερη καραντίνα ήταν υποχρεωτική σε όσους εισέρχονταν στη χώρα, με δικό τους κόστος, ενώ επιβλήθηκαν lockdowns – τα μέτρα ήταν από τα αυστηρότερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Λειτούργησαν, ωστόσο. Εκεί οφείλεται και η υποστήριξη των Αυστραλών, με το 75-80% τους να συμφωνεί με την πολιτική της χώρας – φρούριο.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η στρατηγική αυτή ίσως βλάψει ανεπανόρθωτα την οικονομία, τις οικογένειες που έχουν καιρό να βρεθούν και τη ζωή των νέων. Γίνονται εκκλήσεις για άνοιγμα των συνόρων, την ώρα που η χώρα παλεύει να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σκοινί – να επιλέξει μεταξύ της ασφάλειας που προσφέρει το κλείσιμο και των αρνητικών επιπτώσεων της ζωής στην απομόνωση.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα στην Αυστραλία δεν αλλάζουν. Παραμένει φρούριο, οι τουρίστες δε θα την επισκεφθούν φέτος. Δώρον άδωρον, λοιπόν, η προσθήκη της στην «πράσινη λίστα».

 

Facebook Comments