ΑρχικήΚόσμοςΣπαρακτικές εικόνες στη Σαγκάη - Παίρνουν παιδάκι από τους γονείς του για...

Σπαρακτικές εικόνες στη Σαγκάη – Παίρνουν παιδάκι από τους γονείς του για να το πάνε σε στρατόπεδο απομόνωσης

Ραγίζει καρδιές το βίντεο από τη Σαγκάη, όπου μικρό παιδάκι το παίρνουν οι αρχές από τους γονείς του για να το πάνε σε στρατόπεδο απομόνωσης. Κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί απομονώνουν τους ανθρώπους που βρίσκονται θετικοί, ακόμα και αν είναι εντελώς ασυμπτωματικοί και δεν τους αφήνουν να περάσουν την καραντίνα στο σπίτι τους, όπως συμβαίνει σε όλες τις δυτικές χώρες. Αντιθέτως σε απόλυτη καραντίνα στη Σαγκάη βρίσκεται όλος ο πληθυσμός που ΔΕΝ είναι θετικός…

Όλα τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στη Σαγκάη είναι απομονωμένα στα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών, και οι γονείς δεν επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή μαζί τους εκτός κι αν βγουν θετικοί στο τεστ.

https://twitter.com/JunH_9/status/1512935820931518471?s=20&t=rJ-ED1iuGGVGDg3DafsppA

Οι αναφορές ότι οι γονείς χωρίζονταν από τα παιδιά τους που είχαν προσβληθεί από Covid-19 πυροδότησαν ένα κύμα διαμαρτυρίας και σφοδρές αντιδράσεις. Διπλωμάτες από 30 και πλέον Δυτικές χώρες ζήτησαν από την Κίνα να σταματήσει να χωρίζει τα παιδιά με από τους γονείς τους, προκειμένου να ανακόψει το κύμα της Όμικρον.

Οι ΗΠΑ επέτρεψαν στο μη απαραίτητο προσωπικό του προξενείου τους στη Σανγκάη να απχωρήσει

Ανήσυχες για την «ευημερία» των Αμερικανών πολιτών, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι ζήτησαν από το μη απαραίτητο προσωπικό του προξενείου τους στη Σανγκάη να αποχωρήσει από την κινεζική πόλη, εν μέσω έξαρσης της covid-19 και αυστηρού lockdown.

Η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη έξαρση της covid-19 από την αρχή της πανδημίας. Οι αρχές, προκειμένου να ανασχέσουν την εξάπλωση της ασθένειας, έχουν επιβάλει lockdown σχεδόν στο σύνολο των 25 εκ. κατοίκων της Σανγκάης.

Ωστόσο τα αυστηρά μέτρα προκάλεσαν διάφορα προβλήματα, με κάποιους κατοίκους της πόλης να διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν σε τρόφιμα.

Ένα άλλο αμφιλεγόμενο μέτρο που έχουν υιοθετήσει οι κινεζικές αρχές είναι ότι όσοι βρίσκονται θετικοί στην covid-19, ακόμη κι αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα, μεταφέρονται σε κρατικά κέντρα καραντίνας, πολλά από τα οποία είναι αυτοσχέδια και όπου οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής δεν είναι καλές.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ουάσινγκτον «έδωσε εντολή» στο μη απαραίτητο προσωπικό του προξενείου των ΗΠΑ στη Σανγκάη να αποχωρήσει «λόγω της επιδημίας covid-19», ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας.

Δεν είναι γνωστό πόσα άτομα αφορά αυτή η απόφαση και προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η αποχώρηση από τη Σανγκάη σημαίνει αποχώρηση από το κινεζικό έδαφος.

«Αυθαίρετο»

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα περισσότερα από 23.000 νέα κρούσματα covid-19 στη Σανγκάη. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ υψηλός για την Κίνα, μια από τις τελευταίες χώρες του κόσμου που εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι στον κορονοϊό.

Αυτό συνίσταται σε πολλά μέτρα: lockdown αμέσως μόλις εντοπίζονται μερικά κρούσματα, απομάκρυνση των θετικών από τον υπόλοιπο πληθυσμό, παροχή πολύ λίγων αδειών εισόδου στην Κίνα σε αλλοδαπούς και παραμονή σε καραντίνα των ταξιδιωτών που εισέρχονται στη χώρα.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Σανγκάης παραμένουν μέχρι και σήμερα σε lockdown, αν και σε κάποιους επιτράπηκε να βγουν από τα σπίτια τους για πρώτη φορά εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Οι αρχές της πόλης είχαν ανακοινώσει χθες ότι περισσότερες από 7.000 μονάδες κατοικιών θεωρούνται περιοχές χαμηλού κινδύνου καθώς εκεί δεν έχουν εντοπιστεί νέα κρούσματα εδώ και 14 ημέρες και οι ένοικοί τους μπορούν πλέον να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Ωστόσο εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση σχετικά με το πόσο ελεύθερα μπορούν να μετακινούνται αυτοί.

Την προηγούμενη εβδομάδα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κίνα είχε «δώσει άδεια» στο μη απαραίτητο προσωπικό του προξενείου να φύγει από τη Σανγκάη εκτιμώντας ότι οι Αμερικανοί πολίτες κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με μια «αυθαίρετη εφαρμογή» κανόνων για την αντιμετώπιση της covid-19.

Σε αντίδραση ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγόρησε το Σάββατο την Ουάσινγκτον για «αβάσιμες κατηγορίες».

«Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η κινεζική πολιτική ελέγχου της επιδημίας είναι επιστημονική και αποτελεσματική», είχε υπογραμμίσει.