Στα άκρα οι σχέσεις Ισπανίας-Ισραήλ – Ανακαλείται η ισραηλινή πρέσβειρα μετά τις δηλώσεις Σάντσεθ που προκάλεσαν σάλο

16 mins read

Ανακαλέστηκε η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ισπανία, με τις σχέσεις των δύο χωρών, να οδηγούνται στα άκρα, μετά τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Λόγω των σκανδαλωδών δηλώσεων του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε αβάσιμους ισχυρισμούς, αποφάσισα να ανακαλέσω τη Ισραηλινή πρέσβειρα στην Ισπανία” Ροντίκα Ραντιάν-Γκόρνον για “διαβουλεύσεις” στην Ιερουσαλήμ, εξήγησε με ανάρτηση στο Χ (πρώην Twitter) ο Έλι Κοέν.

Επίπληξη στον Ισπανό πρέσβη από το Ισραήλ

Η ισραηλινή κυβέρνηση μάλιστα κάλεσε σήμερα τον Ισπανό πρέσβη για να του επιδώσει επίπληξη, μετά από δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα (30/11) ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναφορικά με τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας

Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι, με δεδομένο τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Γάζα, αμφιβάλλει αν το Ισραήλ σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ενώ τόνισε πως η στρατιωτική δράση στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι αποδεκτή.

Οι δηλώσεις που εξόργισαν το Ισραήλ

Οι τελευταίες δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού έρχονται μια εβδομάδα αφότου πυροδότησε διπλωματική διαμάχη, παροτρύνοντας το Ισραήλ να επανεξετάσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, καθώς όπως είχε πει, η απάντησή του στις φρικαλεότητες της Χαμάς, δεν μπορεί να “σημαίνει το θάνατο αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών”.

Έχουμε επίσης δείξει πάντα τη δημόσια δέσμευσή μας στο ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που κρατά αμέσως και χωρίς κανέναν απολύτως όρο”, είπε ο Σάντσεθ.

“Πρέπει να πούμε όμως στο Ισραήλ, με την ίδια πεποίθηση, ότι οι ενέργειές του πρέπει να βασίζονται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αλλά με τις εικόνες που βλέπουμε και τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων –ιδιαίτερα αγοριών και κοριτσιών– που σκοτώνονται, έχω ειλικρινείς αμφιβολίες ότι συμμορφώνονται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό που βλέπουμε στη Γάζα δεν είναι αποδεκτό”, τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Η εντολή του Νετανιάχου στον Κοέν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν να καλέσει τον Ισπανό πρέσβη για να του επιδώσει επίπληξη “μετά την επαίσχυντη δήλωση που έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός την ίδια μέρα που τρομοκράτες της Χαμάς δολοφόνησαν Ισραηλινούς στην πρωτεύουσά μας, Ιερουσαλήμ”.

Υπενθυμίζεται πως δύο ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν τρεις ανθρώπους σε μια στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ κατά τις πρωινές ώρες.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα