Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητική & επικίνδυνη η επιμονή της Τουρκίας για την ΑΟΖ

9 mins read

Τεταμένη η κατάσταση με την Τουρκία, όλο και περισσότερη η ένταση με τον Ερντογάν να επιμένει για τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σήμερα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους την Άγκυρα να μην τολμήσει να κάνει πράξη τις εξαγγελθείσες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να μιλά για προκλητικό βήμα της Τουρκίας και αποσταθεροποιητικές ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και με το τουρκικό ΥΠΕΞ να ανταπαντά.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξήσει την ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση»

Η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ: 

“Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα όσα υποστηρίζει το State Department. Τρίτες χώρες να μην ανακατευονται. Η Τουρκιά θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην ανατολική μεσόγειο. Η Άγκυρα έχει δηλώσει την υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ από το 2004”

 

Facebook Comments