ΑρχικήΚόσμοςΣτη Γερουσία η απόφαση αποπομπής του Τραμπ -Εκ των υστέρων έκκληση για...

Στη Γερουσία η απόφαση αποπομπής του Τραμπ -Εκ των υστέρων έκκληση για ενότητα

Ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, που παραπέμφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων δύο φορές στη θητεία του, έγινε ο Ντόναλντ Τραμπ, που κατηγορείται για υποκίνηση στάσης, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.
Με ψήφους 232 υπέρ έναντι 197 κατά, οι Δημοκρατικοί -και δέκα Ρεπουμπλικανοί- παρέπεμψαν τον απερχόμενο πρόεδρο σε δίκη στη Γερουσία, προκειμένου να καθαιρεθεί πριν ορκιστεί ο Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, αλλά και να μην μπορέσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Ωστόσο, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, απέρριψε τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα για να ξεκινήσει αμέσως η δίκη. Όμως, ο ΜακΚόνελ ανέφερε -σε δήλωση που αποτελεί προσβολή για τον μεγιστάνα καθώς έρχεται από τον ισχυρό άνδρα του κόμματός του- ότι θεωρεί ότι ο πρόεδρος διέπραξε απαράδεκτα αδικήματα.
Καμία αναφορά στις κατηγορίες σε βάρος του ο Τραμπ
Ο ίδιος πάντως σε βίντεο, που δημοσιοποίησε λίγη ώρα μετά την ιστορική ψηφοφορία, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην παραπομπή του σε δεύτερη δίκη και ήγειρε σοβαρά ερωτήματα, καθώς καθυστερημένα καταδίκασε «απερίφραστα» τη βία και προέτρεψε σε «ενότητα», μία εβδομάδα τα αιματηρά γεγονότα κατά τη διάρκεια της οποίας αγνόησε τις εκκλήσεις να προχωρήσει να καλέσει τους υποστηρικτές του να ηρεμήσουν.
Χθες, λοιπόν, κάλεσε τους συμπολίτες του να «ξεπεράσουν τα πάθη της στιγμής και να ενωθούν ως ένας αμερικανικός λαός». « Η βία και ο βανδαλισμός δεν έχουν απολύτως καμία θέση στη χώρα μας και καμία θέση στο κίνημά μας», υποστήριξε. «Η βία του όχλου είναι ενάντια σε όλα όσα πιστεύω και σε όλα όσα αντιπροσωπεύει το κίνημά μας».
«Κανένας από τους αληθινούς υποστηρικτές μου δεν μπορεί να τάσσεται υπέρ της πολιτικής βίας», υποστήριξε ακόμη ο Τραμπ. «Αν το κάνατε αυτό δεν υποστηρίζετε το κίνημά μας, του επιτίθεστε, επιτίθεστε στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό», επέμεινε αναφερόμενος στην εισβολή στο εμβληματικό κτίριο.
Και συνέχισε «Τώρα, ζητώ από όλους όσοι πίστεψαν ποτέ στο πρόγραμμά μας να σκεφτούν τρόπους να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις, να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να προωθήσουμε την ειρήνη στη χώρα μας».
Δεν πρέπει να υπάρξει «καθόλου βία, καμία παραβίαση του νόμου, κανένας βανδαλισμός οποιουδήποτε είδους» σε διαδηλώσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, ώστε η ορκωμοσία του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου να γίνει με τάξη και ασφάλεια.
Μπορεί να γίνει δίκη μετά τη λήξη της θητείας του προέδρου;
Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ θεωρείται απίθανο ότι αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας θα ταχθούν κατά του Τραμπ, δύο έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο να παραιτηθεί.
Τα μέλη της Γερουσίας θα εξετάσουν εάν θα τον αποπέμψουν, διεξάγοντας δίκη στην οποία οι γερουσιαστές ενεργούν ως δικαστές. Το θέμα είναι εάν ο πρόεδρος έχει διαπράξει «προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα και κακομεταχείριση».
Λόγω των λίγων ημερών που έχει στη διαθέσή του το Σώμα, το ερώτημα είναι εάν μπορεί να προχωρήσει σε δίκη εάν ο Τραμπ μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. Μπορεί να μην υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο για πρόεδρο, αλλά η Γερουσία το έχει κάνει για άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Ακόμη κι αν η διαδικασία προχωρήσει μετά τη λήξη της θητείας του, «θα διεξαχθεί ψηφοφορία» για την καταδίκη του, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ.


«Αν κριθεί ένοχος, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για να εμποδιστεί να είναι εκ νέου υποψήφιος» για οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα, πρόσθεσε μιλώντας για χωριστή ψηφοφορία προκειμένου να στερηθεί το δικαίωμα να διεκδικήσει αιρετό αξίωμα διά παντός.
Όμως, για όλα αυτά χρειάζεται συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών ηγετών στη Γερουσία. Και ΜακΚόνελ ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα» να ολοκληρωθεί μια «δίκη που θα διεξαχθεί με τρόπο σοβαρό και δίκαιο» πριν από την τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου. «Αυτό δεν είναι μια απόφαση που παίρνω· είναι γεγονός», επέμεινε.
Οπότε η δίκη θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά την 20ή Ιανουαρίου. Τότε οι Δημοκρατικοί θα έχουν 50 ψήφους στη Γερουσία, όσες και οι Ρεπουμπλικάνοι. Κι αν η Γερουσία τον καταδικάσει, το Σύνταγμα επιτρέπει σε μια μετέπειτα ψηφοφορία να του απαγορευτεί να κατέχει «οποιοδήποτε αξίωμα» στις ΗΠΑ. Αυτή η ψηφοφορία απαιτεί μόνο απλή πλειοψηφία.


«Ο Ντόναλντ Τραμπ άξιζε να γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που θα φέρει το στίγμα της παραπομπής του σε δίκη δύο φορές», σχολίασε ο Σούμερ , ο οποίος θα γίνει πρόεδρος της Γερουσίας μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν.
Ο Σούμερ αντέδρασε στην τοποθέτηση του Μακόνελ, απερχόμενου προέδρου της Γερουσίας. Πάντως, ο δεύτερος δήλωσε πως δεν έχει πάρει απόφαση για την ψήφο του αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ταχθεί υπέρ της καταδίκης του Τραμπ.
«Έχω την πρόθεση να ακούσω τα νομικά επιχειρήματα όταν θα παρουσιαστούν στη Γερουσία», ανέφερε, λοιπόν, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου, σε υπόμνημά του προς τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του.
Εμπιστοσύνη στη Γερουσία από τον Μπάιντεν
Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν ζήτησε χθες από την Γερουσία να ασχοληθεί το προσεχές διάστημα με τις προτεραιότητες του προγράμματός του, παρά τη δίκη του Τραμπ.
«Ελπίζω ότι η Γερουσία θα βρει τρόπο να αντεπεξέλθει στις συνταγματικές της υποχρεώσεις όσον αφορά τη διαδικασία της παραπομπής, ενώ ταυτόχρονα θα εργάζεται για άλλες επείγουσες υποθέσεις αυτής της χώρας», τόνισε μετά την ψηφοφορία στη Βουλή.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες του νέου προέδρου: η κύρωση των διορισμών των μελών της κυβέρνησής του, η έγκριση νομοθεσίας για να τονωθεί η αμερικανική οικονομία, η εντατικοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού για τον νέο κορωνοϊό.
«Αυτή χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με την απειλή ενός θανατηφόρου ιού» ενώ η οικονομία της συνεχίζει να ασθμαίνει, τόνισε ο βετεράνος πολιτικός που αναλαμβάνει την προεδρία την επόμενη Τετάρτη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ