Στη Ρώμη ο Πομπέο εν μέσω παπικής δυσαρέσκειας

13 mins read

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης θα συναντηθεί με τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο και με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Στο Βατικανό θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Πιέτρο Παρολίν, αλλά όχι με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος διεμήνυσε ότι «δεν συναντά πολιτικούς από χώρες στις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη προεκλογική εκστρατεία».
Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τους παρατηρητές, ο ποντίφικας φέρεται να ενοχλήθηκε έντονα από την «συμβουλή» του Πομπέο να μην ανανεώσει η Αγία Έδρα τη διετή συμφωνία της με την Κίνα, η οποία παρέχει μεγαλύτερες ελευθερίες στους καθολικούς πιστούς.
Παράλληλα, η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ρώμη συμπίπτει με την στρατηγική κίνηση κινέζικης εταιρίας, η οποία είναι έτοιμη να διαχειριστεί μεγάλο μέρος του λιμένα του Τάραντα, στην Απουλία. Ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης του Δρόμου του Μεταξιού.
Ο κινεζικός παράγοντας
Οι παρατηρητές στην Ρώμη υπογραμμίζουν ότι τα Πέντε Αστέρια, που μετέχουν στην κυβέρνηση Κόντε μαζί με την Κεντροαριστερά και το μικρό κόμμα του Ρέντσι «Ζωντανή Ιταλία», στηρίζουν δυναμικά την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα.
Ο Iταλός πρωθυπουργός όμως θα προσπαθήσει σίγουρα να τηρήσει κάποιες βασικές ισορροπίες και αναμένεται να διαβεβαιώσει τον Πομπέο ότι η ιστορική συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν τίθεται, σε καμία περίπτωση, υπό αμφισβήτηση. Ο Κόντε, όπως υπογραμμίζει ο Τύπος, θα προσθέσει ότι η χώρα του προστατεύει αποτελεσματικά «απόρρητα και ευαίσθητα στοιχεία» που συνδέονται με την εθνική της ασφάλεια. Μια πραγματικότητα η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει ή να επηρεασθεί ούτε στο ελάχιστο, από τις όποιες συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα.
Όσο για την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία η κυβέρνηση «πεντάστερων» και «δημοκρατικών», επισήμως, κρατά ουδέτερη στάση. Όλα τα μέλη της όμως στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αναλυτές, θα ήθελαν να ψηφίσουν χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό τον Τζο Μπάιντεν.
Πηγή: DW

Facebook Comments