Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χανίγια θα ενταφιαστεί την Παρασκευή στην Ντόχα, ενώ η κηδεία του θα τελεστεί αύριο στην Τεχεράνη
Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε σήμερα σε πλήγμα στην Τεχεράνη, θα ενταφιαστεί την Παρασκευή στην Ντόχα, στο Κατάρ, την επομένη της κηδείας του που θα τελεστεί στην πρωτεύουσα του Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Η νεκρώσιμη τελετή θα τελεστεί αύριο, Πέμπτη, στην Τεχεράνη και η σορός του θα μεταφερθεί στην Ντόχα, όπου ο “μάρτυρας” θα ενταφιαστεί την Παρασκευή παρουσία εκπροσώπων παλαιστινιακών κινημάτων όπως και αράβων και μουσουλμάνων ηγετών, διευκρίνισε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά το μαρτύριο του Ισμαήλ Χανίγε», ανέφερε η ιρανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Το κλίμα στο Ισραήλ είναι συγκρατημένο. Δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση σχετικά με την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.
Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα στη Μ. Ανατολή
Η είδηση της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε προκάλεσε ανησυχία με την οργάνωση να διαμηνύει ότι αυτή η «άνανδρη ενέργεια, δεν θα μείνει ατιμώρητη», εντείνοντας τους φόβους γενίκευσης της σύρραξης στη Μέση Ανατολή.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς. «Με την πράξη αυτή, το σιωνιστικό εγκληματικό και τρομοκρατικό καθεστώς προετοίμασε το έδαφος για μία βαριά τιμωρία για το ίδιο και θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να εκδικηθούμε το αίμα που χύθηκε στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, ο Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε «σθεναρά» την «άνανδρη δολοφονία» του επικεφαλής του (αντίπαλου της Φάταχ) παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγε.
Και η Ρωσία καταδίκασε «την απαράδεκτη πολιτική δολοφονία» του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.
Η Χεζμπολάχ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς.
Η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται όπως και η Χαμάς από το Ιράν, δεν κατηγόρησε συγκεκριμένα το Ισραήλ, αλλά σημείωσε ότι ο θάνατος του Χανίγε θα πυροδοτήσει περαιτέρω την αντίσταση στο Ισραήλ.