ΑρχικήΚόσμοςΣτην Τουρκία ο Στόλτενμπεργκ- Τι στάση θα κρατήσει για τα ελληνοτουρκικά, μπροστά...

Στην Τουρκία ο Στόλτενμπεργκ- Τι στάση θα κρατήσει για τα ελληνοτουρκικά, μπροστά στον Ερντογάν

Στην Τουρκία θα βρεθεί από σήμερα και για τρεις ημέρες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων προς την Ελλάδα και το νέο παραλήρημα Ερντογάν, το βράδυ της Τετάρτης. Έτσι, τα ελληνοτουρκικά αναμένεται να αποτελέσουν μεγάλο κεφάλαιο στην ατζέντα του Στόλτενμπεργκ με τους τούρκους αξιωματούχους, πέρα από τα υπόλοιπα θέματα, όπως τα σιτηρά, η Ουκρανία, το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Στόλτενμπεργκ θα προσπαθήσει να κρατήσει ουδέτερη στάση, συστήνοντας στην Τουρκία να τα βρει με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος πανηγυρίζει για το γεγονός ότι τελικώς απελευθερώθηκε ο επισιτιστικός διάδρομος, μετά από συμφωνία του Ερντογάν με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν.

Παράλληλα, το βράδυ της Τετάρτης είχαμε μια μακροσκελή συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν στον μιντιακό όμιλο Τουρκουάζ, κατά τη διάρκεια της οποίας ξεδίπλωσε όλη του την πολιτική και επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος, υποστήριξε ότι η δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Tayfun προκάλεσε πανικό στους Έλληνες καθώς και ότι αναμένεται να αυξηθεί η εμβέλειά του σε περισσότερο από 561 χιλιόμετρα.

Χαρακτήρισε τη στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα ως επιθετική και εχθρική και την κάλεσε να συνέλθει, ενώ προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής στις προκλήσεις της.

Σημείωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ένα ενεργειακό κόμβο: «Το υπουργείο ενέργειας κάνει εκτεταμένο έργο. Η περιοχή της Θράκης θεωρείται ως το πλησιέστερο μέρος για τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου για παραγωγή και διανομή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Με τα γεωτρητικά και ερευνητικά πλοία που διαθέτουμε τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στη Μεσόγειο, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε γεωτρήσεις σε διάφορες πηγές και να εξάγουμε φυσικό αέριο και από εκεί και να το πουλήσουμε σε τρίτες χώρες».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Αγία Σοφία και μοιράστηκε αναμνήσεις των νεανικών του χρόνων όπως μαζί με άλλους νεαρούς φίλους και ομοϊδεάτες του συμμετείχαν σε συλλαλητήρια μπροστά στην Αγία Σοφία με τη λαχτάρα να ανοίξει η Αγία Σοφία  ως τζαμί. Δόξα τω Θεώ είχαμε την τύχη να το ανοίξουμε. Είναι αδύνατο να το ξεχάσουμε αυτό. Σπάσαμε τις αλυσίδες και απελευθερώσαμε την Αγία Σοφία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ