ΑρχικήΚόσμοςΣτο Παρίσι Κάρολος και Καμίλα- Το δείπνο στις Βερσαλλίες, οι λαμπεροί καλεσμένοι...

Στο Παρίσι Κάρολος και Καμίλα- Το δείπνο στις Βερσαλλίες, οι λαμπεροί καλεσμένοι και οι γαστρονομικές απαγορεύσεις

Επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιούν από την Τετάρτη (20/9) ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα, μετά την αναβολή του προγραμματισμένου ταξιδιού τους τον περασμένο Μάρτιο. 

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, υποδέχτηκε τον Κάρολο με σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας: «Μας επισκεπτόσουν ως Πρίγκιπας, επιστρέφεις σαν Βασιλιάς. Μεγαλειότατε καλώς ορίσατε». 

Το βράδυ της Τετάρτης το βασιλικό ζεύγος θα δειπνήσει στο Παλάτι των Βερσαλλιών, στο πλαίσιο μιας λαμπερής δεξίωσης στην Αίθουσα των Κατόπτρων. 

Στο τραπέζι μήκους των 60 μέτρων θα καθίσουν 150 επίσημοι καλεσμένοι. Ανάμεσά τους, ο Χιού Γκραντ, ο Μικ Τζάγκερ, ο πρώην προπονητής της Άρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ, ο ποδοσφαιριστής Ντιντιέ Ντρογκμπά και ο Γάλλος μεγιστάνας, Μπερνάρ Αρνό.

Τι… δεν περιλαμβάνει το μενού 

Ο βασιλιάς Κάρολος δεν άφησε τίποτα στην τύχη, ούτε το μενού που θα σερβιριστεί στο δείπνο. Συγκεκριμένα, ο βασιλιάς της Βρετανίας παρείχε στους Γάλλους μια αυστηρή λίστα με τις γαστρονομικές του απαιτήσεις, που συμβαδίζουν απόλυτα με τις τάσεις της εποχής. 

Αρχικά, απαγόρευσε ρητά το φουά γκρα, προϊόν που θεωρείται ιδιαίτερα σκληρό γιατί παρασκευάζεται με τη βία, ταΐζοντας τις χήνες μέχρι να διογκωθούν τα συκώτια τους.  

Ακόμη, από το μενού αφαιρέθηκαν τα σπαράγγια, που ήταν στο αρχικό μενού του Μαρτίου, καθώς πλέον είναι εκτός εποχής και η αποστολή τους είναι επιβλαβής για το περιβάλλον. 

Το μενού τελικά θα περιλαμβάνει πιάτα με μανιτάρια, που αρέσουν πολύ στον Κάρολο και την Καμίλα καθώς «τους θυμίζουν την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β‘», σύμφωνα με πηγή της γαλλικής κυβέρνησης. 

Τα πιάτα που θα σερβιριστούν στις Βερσαλλίες  

Ορεκτικό: Μπλε αστακός και καβούρι με φρέσκα αμύγδαλα και μέντα (Από την Anne-Sophie Pic, τη μοναδική Γαλλίδα σεφ με τρία αστέρια Michelin)

Κυρίως πιάτο: Κοτόπουλο μπρεζέ με καλαμπόκι και γκρατέν μανιτάρια πορτσίνι (Από τον Yannick Alléno)

Τυριά: Comté 30 μηνών, Stilchelton English blue

Επιδόρπιο: Isfahan περσικό μακαρόν (Η πουτίγκα με την υπογραφή του Pierre Hermé είναι εμπνευσμένη από την αρχαία πόλη του Ιράν και περιέχει ροδόνερο, raspberries και λίτσι)