Με τις διμερείς επαφές Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν να συνενίζονται, στο πλαίσιο επίσκεψης του πρώτου στη Ρωσία, οι ΗΠΑ στέλνουν μηνύματα προειδοποίησης στο Πεκίνο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το ΝΑΤΟ έχει κάποιες ενδείξεις ότι η Ρωσία πιθανόν να έχει ζητήσει από την Κίνα θανατηφόρα όπλα προκειμένου να ενισχυθεί στον πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία».
«Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι η Κίνα παραδίδει θανατηφόρα όπλα στη Ρωσία, αλλά έχουμε δει κάποια σημάδια ότι αυτό ήταν αίτημα της Ρωσίας και ότι είναι ένα θέμα που εξετάζει το Πεκίνο», δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
«Η Κίνα δεν πρέπει να παρέχει θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία. Αυτό θα ήταν η υποστήριξη ενός παράνομου πολέμου», προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ.
Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ η τριήμερη κρατική επίσκεψη του Σι στη Μόσχα σηματοδοτεί τους στενότερους δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ Κίνας και Ρωσίας τα τελευταία χρόνια.
«Βλέπουμε πώς η Κίνα και η Ρωσία πλησιάζουν όλο και περισσότερο στον στρατιωτικό τομέα – κοινές ασκήσεις, κοινές περιπολίες, ναυτικές και αεροπορικές περιπολίες – στον οικονομικό και επίσης στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
«Έτσι η συνάντηση στη Μόσχα είναι μέρος αυτού του μοτίβου όπου η Κίνα και η Ρωσία εργάζονται όλο και πιο στενά και οικοδομούν μια ισχυρότερη και ισχυρότερη εταιρική σχέση» κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ παρουσίασε κι την ετήσια έκθεσή του. Στον πρόλογό του αναφέρει χαρακτηριστικά: Ο επιθετικός πόλεμος του προέδρου Πούτιν κατά της Ουκρανίας είναι η μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν αποτελεί μόνο άμεση απειλή για την ύπαρξη της Ουκρανίας ως ελεύθερης και ανεξάρτητης χώρας, αλλά για ολόκληρη τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει. Αν το κάνει, θα δείξει ότι η επιθετικότητα λειτουργεί και ότι η δύναμη ανταμείβεται. Αυτό θα ήταν επικίνδυνο για τη δική μας ασφάλεια και για ολόκληρο τον κόσμο.
2022 was a pivotal year for our security. In a more dangerous & contested world, #NATO is standing strong and united, & providing unprecedented support to #Ukraine. Read my Annual Report. https://t.co/yS05gdUG6t pic.twitter.com/chfgeDTLkv
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) March 21, 2023
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ
Πάντως, η Ρωσία και η Κίνα σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα αναφέρουν ότι οι στενές εταιρικές σχέσεις μεταξύ τους δεν συνιστούν μια «στρατιωτική-πολιτική συμμαχία».
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση μετά τη συνάντηση κορυφής των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ υπογραμμίζεται ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, αν και δεν συνιστούν μια στρατιωτική-πολιτική συμμαχία παρόμοια με εκείνη που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, είναι κάτι παραπάνω από μια διακρατική συνεργασία».
Οι σχέσεις αυτές «δεν συνιστούν μια συμμαχία, δεν έχουν την φύση της αντιπαράθεσης και δεν στρέφονται κατά άλλων χωρών», διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.