Συγκλονιστικό βίντεο των NYT: Τα 8 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα της δολοφονίας Φλόιντ

19 mins read

Οι New York Times έφεραν στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο που παρουσιάζει και αναλύει τρία διαφορετικά οπτικοακουστικά υλικά, επίσημα έγγραφα και αναλύσεις ειδικών.

Όπως παρουσίασε η κορυφαία αμερικανική εφημερίδα, όλα ξεκινούν από την καταγγελία στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη, της Μινεσότα, ότι ο Φλόιντ πλήρωσε ένα πακέτο τσιγάρα με πλαστό χαρτονόμισμα και ότι είναι μεθυσμένος και εκτός ελέγχου, αργότερα οι πρώτοι δύο αστυνομικοί φτάνουν στο σημείο και για άγνωστο λόγο ένας εξ αυτών έβγαλε το όπλο του ενώ ο Φλόιντ φαίνεται ότι δεν αντιδρά βίαια.

Ο ίδιος αστυνομικός 90 δευτερόλεπτα αργότερα τραβάει έξω από το αμάξι του τον Φλόιντ, του περνάει χειροπέδες και τον ακουμπάει σε έναν τοίχο ενώ ο Φλόιντ φαίνεται ήδη να είναι αγχωμένος.

Κάποια λεπτά αργότερα οι αστυνομικοί – καθώς έχει φτάσει και δεύτερο περιπολικό– επιχειρούν να τον βάλουν σε περιπολικό με τον Φλόιντ να πέφτει στο έδαφος και τον Τσόβιν να υποστηρίζει ότι ο 46χρονος τους είπε ότι είναι κλειστοφοβικός και αρνείται να μπει μέσα.

Εννέα λεπτά μετά την άφιξη του πρώτου περιπολικού φτάνει και τρίτο περιπολικό με οδηγό τον Ντέιβιντ Τσόβιν, τον αστυνομικό που σκότωσε τον άτυχο 46χρονο και συνοδηγό το αστυνομικό Του Thao. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο αστυνομικοι έχουν ιστορικό για βίαιη συμπεριφορά. 

Ο Τσόβιν τον τραβά από το πίσω κάθισμα στο έδαφος. Ο Φλόιντ είναι πεσμένος κάτω με το πρόσωπο προς το δρόμο και βίντεο δείχνει πως είναι και οι 3 αστυνομικοί τον πιέζουν ενώ είναι πάνω του.

Ακολουθεί η πρώτη κλήση για ιατρική βοήθεια καθώς ο Φλόιντ, όπως λένε, «αιμορραγεί από το στόμα».

Οι αστυνομικοί δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν τον Τζορτζ Φλόιντ. Είκοσι λεπτά μετά τη σύλληψη, φτάνει το ασθενοφόρο.

Ο Ντέρεκ Σόβιν πατούσε τον λαιμό του 46χρονου για 8:46. Το ασθενοφόρο παίρνει τον Φλόιντ και λίγο αργότερα διαπιστώνεται ο θάνατός του σε κοντινό νοσοκομείο. Οι τέσσερις αστυνομικοί έχουν απολυθεί και σε βάρος του Σόβιν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, που έχουν συνθέσει τα τρία βίντεο που έχουν καταγράψει αποσπασματικά τι συνέβη εκείνη την ημέρα ο Φλόιντ είπε 16 φορές σε πέντε λεπτά «I can’t breathe» (μτφ. δεν μπορώ να ανασάνω) ενώ ο Τσόβιν δεν παίρνει το πόδι από το λαιμό του ακόμα και όταν έχει χάσει τις αισθήσεις του.

Οι ΝΥΤ επισημαίνουν επίσης ότι η λαβή που εφάρμοσε ο Τσόβιν πρέπει να χρησιμοποιείται όταν ο ύποπτος αντιδρά.

Είκοσι λεπτά μετά τη σύλληψη φτάνει ασθενοφόρο με τον Φλόιντ να έχει χάσει τις αισθήσεις του και τον Τσόβιν να συνεχίζει να τον πατά στο λαιμό. Ελέγχουν τον σφυγμό, ενώ ο Σόβιν συνεχίζει να τον πατά στο γόνατο, παρότι ο Φλόιντ είναι αναίσθητος. Σταματά μόνο όταν του το ζητούν οι διασώστες.   

Ο 46χρονος ανακοινώθηκε νεκρός στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε

Οι τέσσερις αστυνομικοί έχουν απολυθεί και σε βάρος του Τσόβιν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα