Σύγκρουση κορυφής βρίσκεται σε εξέλιξη στον οίκο μόδας Versace, καθώς η Ντονατέλα Βερσάτσε και ο νέος, σκληροτράχηλος CEO των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαμάχη για το όραμα του εμβληματικού brand, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.
Η Ντονατέλα Βερσάτσε, 69 ετών, περπάτησε στην τελευταία της πασαρέλα ως διευθύντρια δημιουργικού στο Μιλάνο, παρουσιάζοντας τη νέα συλλογή φθινόπωρο/χειμώνας, γεμάτη κομψά μαύρα ενδύματα, έντονες πινελιές χρώματος και φυσικά, τα χαρακτηριστικά μεταξωτά prints του οίκου.
Όμως, αυτό που δεν γνώριζε το κοινό της επίδειξης ήταν ότι η νέα συλλογή αποκάλυπτε μια έντονη αντίθεση μεταξύ του παλιού και του νέου – ή πιο ξεκάθαρα: Ντονατέλα εναντίον Τζον Άιντολ.
Ο Άιντολ απέκτησε το brand το 2018 για το εντυπωσιακό ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάνοντάς το το κεντρικό κομμάτι της εταιρείας του, Capri Holdings.
Ωστόσο, το όραμά του να κάνει τη Versace πιο mainstream στη γυναικεία μόδα, με πιο ουδέτερα χρώματα όπως το καφέ και το μαύρο, απορρίπτοντας τα έντονα prints που καθιέρωσαν τη μάρκα, ήρθε σε σύγκρουση με τη Ντονατέλα και την κληρονομιά του ιδρυτή και αδελφού της, Τζιάνι Βερσάτσε.
Η Ντονατέλα δεν υποδέχθηκε καλά αυτήν την αλλαγή.
Η εμβληματική ξανθιά σχεδιάστρια ηγείται της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του brand εδώ και τρεις δεκαετίες, αναλαμβάνοντας τα ηνία μετά τη δολοφονία του Τζιάνι το 1997.
Γνωστή για το χαρακτηριστικό της μαύρο eyeliner, η Ντονατέλα δημιούργησε μερικά από τα πιο εμβληματικά κομμάτια του οίκου, προσελκύοντας ένα κοινό τολμηρό, δυναμικό και ξεχωριστό – όπως ακριβώς και τα σχέδιά της.
Ωστόσο, ο Άιντολ, που μετέτρεψε τον Michael Kors σε παγκόσμιο brand, ήθελε να εστιάσει περισσότερο στη δεξιοτεχνία και την κομψότητα, με αποτέλεσμα τα στελέχη της Versace να του δώσουν το όχι και τόσο κολακευτικό παρατσούκλι «Αμερικανός καουμπόι», σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Ο Άιντολ έβλεπε τεράστιες δυνατότητες στη Versace, καθώς είχε «μεγαλύτερο όνομα από τις ετήσιες πωλήσεις της», όπως δήλωσε στη WSJ τότε.
Ωστόσο, μετά την εξαγορά, οι πωλήσεις της Versace σημείωσαν κατακόρυφη πτώση, πολλοί πιστοί θαυμαστές δυσανασχέτησαν με τις νέες επιλογές, χαρακτηρίζοντάς τες αδιάφορες, και πλέον ο Άιντολ σκέφτεται να πουλήσει το brand, με την Prada να ενδιαφέρεται, σύμφωνα με πηγές της WSJ.
Κάποια από τα πιο εμβληματικά looks της Versace, όπως το πράσινο σιφόν φόρεμα της Τζένιφερ Λόπεζ στα Grammy του 2000 ή το φόρεμα με τις χρυσές παραμάνες της Λιζ Χάρλεϊ στην πρεμιέρα ταινίας το 1994, δεν ταιριάζουν στο όραμα του Άιντολ.
Αντίθετα, ζήτησε από τη Ντονατέλα να δημιουργήσει ένα λογότυπο παρόμοιο με αυτά των Louis Vuitton, Michael Kors και Chanel, αντικαθιστώντας το εμβληματικό λογότυπο της Μέδουσας της Versace με ένα μπαρόκ γράμμα V. Η Ντονατέλα συμμορφώθηκε και το νέο λογότυπο εμφανίστηκε σε τσάντες, παλτά και άλλα προϊόντα, ενώ οι τιμές των ειδών αυξήθηκαν.
Η Ντονατέλα αισθάνθηκε ότι ο Άιντολ υπερέβαινε τα όρια της δημιουργικής της εξουσίας και άρχισε να αποχωρεί από τις συναντήσεις, ανέφεραν πηγές στη WSJ.
«Όταν σου λένε τι να κάνεις, τι θα πουλήσει… Αν προσπαθήσεις να ικανοποιήσεις πολλούς ανθρώπους, πολλούς μάνατζερ, η δημιουργικότητα χάνεται», δήλωσε η Ντονατέλα στη Vogue τον Φεβρουάριο.
«Η Versace είναι στο DNA μου και πάντα στην καρδιά μου», ανέφερε σε γραπτή δήλωση μετά την αποχώρησή της από τη θέση της δημιουργικής διευθύντριας. Πλέον θα είναι η βασική πρέσβειρα του brand.
Ωστόσο, η ρήξη ανάμεσα στη Ντονατέλα και τον Άιντολ ξεκινά πολύ πριν από τη φετινή πασαρέλα.
Μετά την επίδειξη φθινόπωρο/χειμώνας του 2023, ο Άιντολ τη χαρακτήρισε επιτυχημένη λόγω των πολλών μαύρων συνόλων. Ωστόσο, οι πελάτες αντέδρασαν, θεωρώντας ότι η Versace «αντιγράφει» τη Balenciaga. Σύμφωνα με τη WSJ, οι πωλήσεις της εταιρείας μειώθηκαν σχεδόν κατά 20%.
Καθώς η Versace βρισκόταν σε πτωτική πορεία, η αξία της Capri Holdings επίσης μειώθηκε, φτάνοντας περίπου τα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά το γεγονός ότι στην κατοχή της βρίσκονται επίσης οι Michael Kors και Jimmy Choo.
Πλέον, η αξία της εταιρείας είναι μόλις ελάχιστα πάνω από το ποσό που πλήρωσε για να αποκτήσει τη Versace.
Παρά την πτώση, ο Άιντολ δήλωσε στη WSJ ότι παραμένει βέβαιος για το όραμά του για τη Versace και τη «νέα εστίαση στη πολυτέλεια και τη δεξιοτεχνία», υποστηρίζοντας ότι «αντανακλάται στους πελάτες μας».
«Γνωρίζουμε ότι η εξέλιξη ενός brand απαιτεί χρόνο και ότι οι προκλήσεις είναι αναπόφευκτες στον δρόμο προς την επιτυχία», τόνισε.
Η Versace έχει βιώσει οικονομικές δυσκολίες και στο παρελθόν. Μετά τον θάνατο του Τζιάνι, η οικογένεια αναγκάστηκε να πουλήσει την έπαυλή του στο Μαϊάμι, έργα τέχνης και άλλα περιουσιακά στοιχεία για να περιορίσει τις απώλειες.
Έτσι, όταν η Ντονατέλα συναντήθηκε με τον Άιντολ το 2018, παρότι η επιχείρηση δεν ήταν προς πώληση, η ιδέα της οικονομικής υποστήριξης από μια μεγάλη εταιρεία φαινόταν δελεαστική.
Τώρα, ίσως να το έχει μετανιώσει.
Έτσι, για την τελευταία της επίδειξη, παρά τη θάλασσα του μαύρου που ικανοποίησε τον Άιντολ, η Ντονατέλα έδωσε και το δικό της στίγμα.
«Με αυτή τη συλλογή, δεν ακολουθώ κανόνες», έγραψε στο Instagram. «Μόνο τους κανόνες του DNA της Versace».
Πηγή: dailymail.co.uk