ΑρχικήΚόσμοςΣυμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για παράταση δύο ακόμα ημερών της εκεχειρίας

Συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για παράταση δύο ακόμα ημερών της εκεχειρίας

Το Κατάρ ανακοίνωσε την Δευτέρα πως υπήρξε συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για παράταση της εκεχειρίας για δύο ημέρες ακόμα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed al Ansari, ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο επιπλέον ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος των ομήρων που θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς απόψε. Η απελευθέρωση είχε καθυστερήσει νωρίτερα, όταν ο κατάλογος, ο οποίος αρχικά περιλάμβανε παιδιά, μητέρες και αρκετούς ηλικιωμένους, φαίνεται ότι είχε αλλάξει για να εξαιρεθούν οι μητέρες.

Νωρίτερα, ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αίγυπτος και το Κατάρ ήταν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την παράταση της εκεχειρίας μεταξύ των δυνάμεων του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα κατά δύο ημέρες, συνεχίζοντας μια παύση πυρός σε επτά εβδομάδες πολέμου κατά τον οποίο έχουν σκοτωθεί χιλιάδες.

Η Ντιάα Ρασουάν, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου (SIS), δήλωσε ότι η παράταση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 20 Ισραηλινών ομήρων μεταξύ εκείνων που συνέλαβε η Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης της στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Σε αντάλλαγμα 60 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές θα απελευθερωθούν, όπως είπε.

Την Κυριακή, η Χαμάς απελευθέρωσε 17 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός 4χρονου Ισραηλοαμερικανού κοριτσιού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό που απελευθέρωσε η μαχητική ομάδα από την Παρασκευή σε 58, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών. Το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 έφηβους Παλαιστίνιους κρατούμενους την Κυριακή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της εκεχειρίας σε 117.

Εκπρόσωπος Ισραηλινού στρατού: Είμαστε έτοιμοι για μακροπρόθεσμο πόλεμο

«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση, όπου η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα, όπου από τη μια θέλουμε την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και από την άλλη να να μπορέσουμε να συντρίψουμε τη στρατιωτική υποδομή της Χαμάς», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού στρατού, Συνταγματάρχης Peter Lerner (IDF Press Officer) μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS «Update».

Για ενδεχόμενο παράταση της εκεχειρίας, απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι προκειμένου να υποδεχθούμε τους ομήρους που θα έχουν απελευθερωθεί, να τους περάσουμε στα νοσοκομεία, τα οποία περιμένουν στο Ισραήλ την υποδοχή τους και ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα» και πρόσθεσε:

«Αυτή την στιγμή έχουμε δύο αποστολές. Η πρώτη αποστολή είναι να επιστρέψουν πίσω οι όμηροι και ταυτόχρονα η συντριβή της Χαμάς και ως μια στρατιωτική μονάδα, αλλά και ως μια πολιτική εξουσία. Οπότε μέχρι να εκπληρωθούν αυτές οι δύο αποστολές τις οποίες έχουμε αναλάβει, δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις επιχειρήσεις, δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε όλη αυτήν την εξέλιξη και την κατάσταση που διαδραματίζεται».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού στρατού ρωτήθηκε και για το γιατί δεν έχει κλείσει σήμερα η λίστα σε σχέση με τους ομήρους. «Τη διαπραγμάτευση δεν την διεξάγει ο ισραηλινός στρατός. Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο», σημείωσε.

«Όπως είπε και ο πρωθυπουργός χθες, το Ισραήλ θα είναι έτοιμο να παραχωρήσει μία μέρα κατάπαυσης πυρός για την απελευθέρωση δέκα ομήρων» επανέλαβε.

Όσο για το αν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα του πολέμου και το πώς θα είναι η Γάζα, ο Συνταγματάρχης Peter Lerner τόνισε: «Ο στόχος είναι η διασφάλιση ενός καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας έτσι ώστε να μην επιτραπεί η εκ νέου απειλή εναντίον του Ισραήλ» είπε και συνέχισε: «είναι θέμα των Παλαιστινίων να επιλέξουν τη διοίκησή τους στη Λωρίδα της Γάζας. Εκείνο πάντως που σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουμε, γιατί αυτός είναι και ο στόχος μας, να μην απειληθεί ξανά το κράτος του Ισραήλ από τη Χαμάς».

Σε ερώτηση για το πώς κρίνει τη στάση της Ελλάδας απέναντι σε αυτή την κρίς, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχωκαμία αρμοδιότητα ως στρατιωτικός να κρίνω τη θέση ενός κράτους. Εκείνο όμως το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να εκτελέσουμε την αποστολή μας, δηλαδή να καταστρέψουμε πλήρως τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους».

«Είμαστε έτοιμοι για έναν μακροπρόθεσμο πόλεμο» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Γκουτέρες ζήτησε «πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο διάλογος που οδήγησε σε μια «ανθρωπιστική παύση» στη Γάζα πρέπει να συνεχιστεί και να μετατραπεί σε μια «πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με τη δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου του ΟΗΕ.

Ο Γκουτέρες τόνισε ότι η σύγκρουση των 7 εβδομάδων και οι τρομερές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στη Γάζα συγκλόνισαν τον κόσμο και δήλωσε ότι «τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, τα όπλα σιώπησαν. Είδαμε Ισραηλινούς και ξένους ομήρους να απελευθερώνονται από τη Χαμάς και Παλαιστίνιους κρατούμενους να απελευθερώνονται από τις ισραηλινές φυλακές».

Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ για τη συμβολή τους στη συμφωνία και επιβεβαίωσε ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη σε αυτό το πλαίσιο.

Δήλωσε ότι ο ΟΗΕ αύξησε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα για 4 ημέρες και έφτασε στη βόρεια περιοχή, προσθέτοντας ότι «ωστόσο, η βοήθεια αυτή δεν καλύπτει τις ανάγκες 1,7 εκατομμυρίων εκτοπισμένων ανθρώπων. Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα επιδεινώνεται καθημερινά».

«Ο διάλογος που οδήγησε στη συμφωνία πρέπει να συνεχιστεί και να μετατραπεί σε πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός προς όφελος όλων των κατοίκων της Γάζας, του Ισραήλ και της περιοχής», τόνισε ο Γκουτέρες, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για την άνευ όρων και άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Όπως επεσήμανε ότι οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να τερματιστεί αυτή η τρομερή σύγκρουση και υπογράμμισε τη σημασία της λύσης των δύο κρατών για το μέλλον της περιοχής.