Συναγερμός στο ΝΑΤΟ για το πυρηνικό υποβρύχιο του Πούτιν Belgorod- Εγκατέλειψε τη βάση του

9 mins read

Συναγερμός έχει σημάνει στο ΝΑΤΟ, καθώς το πυρηνικό υποβρύχιο του Πούτιν «Βelgorod», εγκατέλειψε τη βάση του και υπάρχει ενδεχόμενο να είναι καθ’ οδόν προς τη Θάλασσα Κάρα για να δοκιμάσει την  βόμβα Ποσειδώνας με πυρηνική κεφαλή δύο μεγατόνων, σύμφωνα με προειδοποίηση του ΝΑΤΟ την οποία επικαλείται δημοσίευμα της La Repubblica

Το υποβρύχιο έχει μήκος περίπου 184 μέτρα και πλάτος περίπου 15 μέτρα, με εκτόπισμα μεγαλύτερο από 19.000 τόνους (εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για μέγιστο εκτόπισμα εν καταδύσει τους 30.000 τόνους), μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως και 32 κόμβους, με αυτονομία 120 ημερών και ουσιαστικά «απεριόριστη» επιχειρησιακή εμβέλεια, όπως ισχυρίζονται οι Ρώσοι.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1992, λίγο πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και αφού παρέμεινε εκεί σε ημιτελή κατάσταση για σχεδόν μια δεκαετία, η Ρωσία αποφάσισε να προχωρήσει στην μετατροπή του ως υποβρύχιο ειδικών αποστολών πέμπτης γενιάς.

Σ’υμφωνα με του Ρώσους, η έκρηξη της βόμβας  θα δημιουργούσε  ραδιενεργό τσουνάμι ύψους έως και 500 μέτρων που θα καθιστούσε μεγάλες περιοχές απρόσιτες για γενιές. Η κεφαλή δεν δοκιμάστηκε ποτέ λόγω των διεθνών απαγορεύσεων για τη δοκιμή πυρηνικών όπλων. Η παραβίαση αυτών των συμφωνιών με τη δοκιμή του Ποσειδώνα –ακόμη και στα απομακρυσμένα νερά της Αρκτικής– θα ήταν μια εξαιρετικά προκλητική κίνηση από τη Ρωσία.

Facebook Comments