Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στο ίδιο τραπέζι απόψε Μητσοτάκης-Ερντογάν – Ετοιμη για όλα τα σενάρια η Ελλάδα

16 mins read

Την πρώτη τους συνάντηση, στη Μαδρίτη, μετά την προκλητική στάση της Τουρκίας το τελευταίο δίμηνο εναντίον της χώρας μας, θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι δύο ηγέτες θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι κατά το δείπνο που παραθέτει απόψε (στις 21.30 ώρες Ελλάδος) ο Ισπανός Βασιλιάς Φίλιππος στους ηγέτες του ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να αναμένει κανείς ουδεμία επικοινωνία, καθώς μετά το “Μητσοτάκης γιοκ” του Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος ήταν εκείνος που επέλεξε να κόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως είναι αποφασισμένη “να μην αφήσει τίποτα αναπάντητο”.

 

NATO: Η απειλή βέτο της Τουρκίας ρίχνει βαριά σκιά στη σύνοδο της Μαδρίτης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντάται σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε στη Μαδρίτη για να συζητήσουν τις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών κρατών να ενταχθούν στο NATO, το αδιέξοδο για τις οποίες παραμένει.

Ο κ. Ερντογάν, που εμποδίζει κάθε πρόοδο στο ζήτημα, κατηγορεί τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» και δεν δείχνει καμία πρόθεση να συμβιβαστεί ενόψει των συνομιλιών.

 

«Αύριο θα πάμε στη σύνοδο του NATO στην Ισπανία και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους χθες Δευτέρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Πρόσθεσε ότι θα εξηγήσει την «υποκρισία» σχετικά με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» στους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με «έγγραφα, πληροφορίες και φωτογραφίες».

Ο κ. Ερντογάν κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις». Στοκχόλμη και Ελσίνκι αμφισβητούν τις τουρκικές καταγγελίες.

Παρών στις συνομιλίες θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που έχει σκοπό να αποτρέψει το ενδεχόμενο η τουρκική αντίθεση στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην ατλαντική συμμαχία να επισκιάσει τη σύνοδο.

Η 30μελής στρατιωτική συμμαχία αναμένεται να υιοθετήσει νέο στρατηγικό δόγμα και σχέδια για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγάς της, στη σύνοδο, την πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Facebook Comments