Ταλιμπάν: Οι γυναίκες θα μπορούν να φοιτούν σε πανεπιστήμια αλλά όχι σε μεικτές τάξεις

11 mins read

Οι γυναίκες θα μπορούν να φοιτούν σε πανεπιστήμια αλλά όχι σε μεικτές τάξεις, είπε την Δευτέρα ο προσωρινός υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αφγανιστάν θα είναι «ισλαμικό και ορθολογικό».

Αφότου κατέλαβαν την Καμπούλ, στα μέσα Αυγούστου, οι Ταλιμπάν προσπαθούν να παρουσιάσουν μια εικόνα ανοίγματος στον κόσμο και εκσυγχρονισμού, σε αντιδιαστολή με το βίαιο, φονταμενταλιστικό καθεστώς που είχαν εγκαθιδρύσει την πενταετία 1996-2001. Την περίοδο εκείνη απαγορευόταν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο.

Οι Αφγανοί «θα μπορούν να συνεχίσουν τις ανώτατες σπουδές τους τηρώντας τη σαρία (τον ισλαμικό νόμο), χωρίς να αναμιγνύονται οι γυναίκες με τους άνδρες», είπε ο υπουργός Αμπντούλ Μπάκι Χαζάνι, μετά τη συνεδρίαση της Λόγια Τζίργκα, του «Μεγάλου Συμβουλίου» των δημογερόντων.

Οι Ταλιμπάν θέλουν να δημιουργήσουν «ένα ισλαμικό και ορθολογικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνο με τις ισλαμικές, εθνικές και ιστορικές αξίες μας, το οποίο θα είναι σε θέση να ανταγωνίζεται (τα προγράμματα) άλλων χωρών», πρόσθεσε.

Τα κορίτσια θα σπουδάζουν ξεχωριστά από τα αγόρια και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως συνέβαινε μέχρι και σήμερα σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Στη συνεδρίαση της Λόγια Τζίργκα, που έγινε στην Καμπούλ, παρουσία και άλλων αξιωματούχων των Ταλιμπάν, δεν μετείχε καμία γυναίκα. Μια εργαζόμενη σε πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας έγραψε στο Twitter ότι το υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης των Ταλιμπάν συμβουλεύτηκε μόνο άνδρες καθηγητές και σπουδαστές αναφορικά με το θέμα της επανέναρξης των μαθημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook Comments