ΑρχικήΚόσμοςΤελεσίγραφο Ερντογάν προς Άσαντ: «Αποχωρήστε από την Ιντλίμπ ως το τέλος του...

Τελεσίγραφο Ερντογάν προς Άσαντ: «Αποχωρήστε από την Ιντλίμπ ως το τέλος του μήνα»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε, την Τετάρτη, τελεσίγραφο στο καθεστώς Άσαντ για να αποχωρήσει από την Ιντλίμπ ώς το τέλος του μήνα, προειδοποιώντας, μάλιστα, με στρατιωτική δράση.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν απείλησε  πως θα επέμβει στρατιωτικά η Τουρκία εάν ο συριακός στρατός δεν αποσύρει τα στρατεύματά του πίσω από τις θέσεις όπου βρίσκονται τα τουρκικά στρατιωτικά παρατηρητήρια, λέγοντας χαρακτηριστικά «Αν δεν το κάνετε, η Τουρκία θα το κάνει μόνη της».

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του, ανέφερε ότι διαβίβασε αυτό το μήνυμα στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Τρίτη, με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, η χώρα του οποίου υποστηρίζει στρατιωτικά το συριακό καθεστώς.

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ, με την αρωγή των Ρώσων, φαίνεται ότι προελαύνουν προς τη συριακή επαρχία, με τις φιλοτουρκικές δυνάμεις να υποχωρούν.

Ακόμη,  ο Ερντογάν φάνηκε να απειλεί ακόμα και τη Μόσχα για την υποστήριξη στο συριακό καθεστώς, τονίζοντας ότι «κάθε επίθεση σε τούρκους στρατιώτες, ή τους συμμάχους τους, θα αντιμετωπίσει αντίποινα, ανεξάρτητα από την πηγή της επίθεσης».

Και πρόσθεσε ότι «Τίποτα δε μένει το ίδιο για την Τουρκία, όταν χύνεται αίμα στρατιωτών», ενώ υπενθυμίζεται ότι οι δυνάμεις του Άσαντ σκότωσαν οχτώ Τούρκους στρατιώτες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας διεμήνυσε ότι «Οι αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας θα κινούνται ελεύθερα, και εάν χρειαστεί θα ξεκινήσουν επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ».

Ο Ερντογάν είπε ότι οι συμφωνίες που είχαν υπογραφεί, με κήρυξη της επαρχίας ως αποστρατικοποιημένη ζώνη, δεν εφαρμόζονται.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε την κατάσταση στην επαρχία της βορειοδυτικής Συρίας ως «μη διαχειρίσιμη», υποστηρίζοντας ότι περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από την επαρχία είχαν αρχίσει να κινούνται προς τα τουρκικά σύνορα με την αραβική χώρα.