ΑρχικήΚόσμοςΘερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας φοβάται ο Μακρόν - Τι συζητήθηκε στο γαλλικό Πεντάγωνο

Θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας φοβάται ο Μακρόν – Τι συζητήθηκε στο γαλλικό Πεντάγωνο

Έντονη είναι η ανησυχία της γαλλικής ηγεσίας για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα RealNews και την ανταποκρίτριά της, Μαρία Δεναξά, οι ανώτατοι αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου Άμυνας υποστηρίζουν ότι «είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο» ενώ εδώ και τουλάχιστον ένα εξάμηνο έχουν λάβει εντολή από το προεδρικό μέγαρο να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Παράλληλα έχει ζητηθεί να καταστρωθεί σχέδιο αντιμετώπισης μίας ενδεχόμενης κρίσης εκ των οποίων το καταλληλότερο θα εφαρμοστεί στην περίπτωση κατά την οποία υπάρξει επιδείνωση.

Η Γαλλία, που κατά παράδοση είναι φίλα προσκείμενη στην Ελλάδα, για την ώρα διατηρεί μία διπλωματική στάση. Ωστόσο αυτό ενδέχεται να αλλάξει το προσεχές διάστημα, καθώς τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ αγγίζουν ζωτικής σημασίας γαλλικά συμφέροντα και αφορούν στην παραχώρηση μεταξύ άλλων στην Total δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σε αυτό το κλίμα σε σύσκεψη προ ημερών στο γαλλικό Πεντάγωνο, στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Άμυνας της χώρας, Φλοράνς Παρλί, εκφράστηκε η επιθυμία περαιτέρω υποστήριξης της Ελλάδας με την αποστολή ερευνητικού σκάφους στη ζώνη του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης στην περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης στο Αιγαίο εκ μέρους της Τουρκίας. Για το ενδεχόμενο αυτό Παρίσι και Αθήνα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος σχολιάζοντας στη Realnews την ελληνική στάση εμφανίζεται ενοχλημένος υπονοώντας στάση αδράνειας, που μόνο προς όφελός της δεν είναι. Η ίδια πηγή προειδοποίησε πως «στα ανώτατα επιτελεία υπάρχουν φόβοι για ”γκριζάρισμα” της περιοχής νότια της Κρήτης, αν η Ελλάδα δεν αντιμετωπίσει σωστά το πρόβλημα και επανέλαβε ότι η χώρα μας «θα πρέπει να δείξει κάποιου είδους αντίδραση για να αποφευχθεί μία τέτοια αρνητική εξέλιξη».