ΑρχικήΚόσμοςΘρίλερ μετά τα πρώτα exit polls στη Γερμανία (UPD)

Θρίλερ μετά τα πρώτα exit polls στη Γερμανία (UPD)

21:00: Οι πρώτες επίσημες δηλώσεις των υποψηφίων

Άρμιν Λασέτ:

«Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε πριν από λίγο ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος απηύθυνε ωστόσο έμμεση πρόσκληση προς τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Σε ό,τι αφορά το δυσμενές αποτέλεσμα, το απέδωσε στην απουσία «μπόνους εξουσίας», επειδή ο αρχηγός του CDU δεν ήταν και καγκελάριος, καταλογίζοντας εμμέσως την ευθύνη στην ‘Αγγελα Μέρκελ. «Η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σχηματιστεί ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ένωσης.

Όλαφ Σόλτς:

Από την πλευρά του ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το κόμμα του προηγείται και επομένως έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Κρίστιαν Λίντνερ:

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αποκλείεται να έχει τελικά τον ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. «Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου», δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του κόμματός του. Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε από πολλούς σχολιαστές ως νύξη προς την Χριστιανική Ένωση.

Οριακό το προβάδισμα για SPD

Οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 24,9% έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) έδωσε πριν από λίγο το ARD, μεταδίδοντας τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων.
 
Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά με το οριακό 5%.
 
Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους, την Αριστερά, είναι πιθανοί.
Για πρώτη φορά σε 72 χρόνια το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα πέφτει κάτω από το 30%. Πράσινοι και Φιλελεύθεροι κρατούν το κλειδί για το σχηματισμό κυβέρνησης – θα χρειαστούν και οι δυο για να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί τους το πρώτο κόμμα, είτε αυτό είναι το SPD είτε η CDU.
Το μόνο σενάριο πάντως που αποκλείουν οι αναλυτές είναι η επανάληψη ενός μεγάλου συνασπισμού (SPD – CDU) Ο σχηματισμός κυβέρνησης μπορεί να πάρει πολύ χρόνο – ίσως ακόμη και μήνες αν και δεν αποκλείεται και μια γρήγορη συμφωνία SPD – Πρασίνων – Φιλελευθέρων.
Η πιθανότητα συμμετοχής στην κυβέρνηση του ακροδεξιού AfD αποκλείεται ενώ ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν και για συμμετοχή του αριστερού Die Linke που φαίνεται ότι θα καταφέρει οριακά την είσοδο του στη Βουλή.
Ο Γενικός Γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών, Lars Klingbeil, λέει: «Επιστρέψαμε. Ο Όλαφ Σολτς έχει την εντολή να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας ».
Στις πρώτες τις δηλώσεις ο υποψήφιος του CDU, Άρμιν Λάσετ τόνισε:
Η νύχτα θα είναι μεγάλη – όλα τα κόμματα πρέπει να υπερβούν τις διάφορες τους και να συνεργαστούν για το καλό της Γερμανίας – θα κάνουμε ότι μπορούμε για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία του CDU. – η εντολή των ψηφοφόρων είναι κατά του σχηματισμού μιας αριστερής κυβέρνηση.
Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Ολαφ Σολτς δήλωσε:
Οι σημερινές εκλογές δείχνουν ότι οι Γερμανοί θέλουν εκείνον για καγκελάριο αλλά θα περιμένει το τελικό αποτέλεσμα
Η νέα πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος (20.00) από το ZDF: