ΑρχικήΚόσμοςΜόσχα: Τι ζητά για την ανταλλαγή του Αμερικανού δημοσιογράφου της WSJ

Μόσχα: Τι ζητά για την ανταλλαγή του Αμερικανού δημοσιογράφου της WSJ

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων για τον Έβαν Γκερσκόβιτς, μπορεί να εξετασθεί αφότου δικασθεί, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να πιέσουν για την απελευθέρωση του.

Ο Γκερσκόβιτς συνελήφθη τον περασμένο μήνα αφότου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) τον κατηγόρησε ότι συνέλλεγε διαβαθμισμένες πληροφορίες για ένα στρατιωτικό εργοστάσιο, ισχυρισμό τον οποίο η Wall Street Journal και οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν ως ψευδή.

«Το ζήτημα της ανταλλαγής οποιουδήποτε μπορεί να εξεταστεί αφότου το δικαστήριο εκδώσει την ετυμηγορία του ειδικά για αυτήν ή εκείνη την κατηγορία», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

«Για τις ανταλλαγές, έχουμε ένα ειδικό δίαυλο για αυτό, οι υπηρεσίες ασφαλείας συνεργάζονται μαζί του, και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για τους ομήρους δεσμεύθηκε χθες να κάνει «ότι χρειάζεται» για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ο Γκερσκόβιτς και ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, ένας άλλος Αμερικανός πολίτης που συνελήφθη στην Ρωσία, πιέζοντας την Μόσχα να παράσχει προξενική πρόσβαση στον δημοσιογράφο της Wall Street Journal.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε πως Γκερσκόβιτς «κρατείται αδικαιολόγητα» χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες για κατασκοπεία ψευδείς και πολιτικές.

Το Κρεμλίνο επανέλαβε σήμερα τον ισχυρισμό του ότι ο Γκερσκόβιτς συνελήφθη «επ’ αυτοφόρω» και διέψευσε ένα δημοσίευμα (του Bloomberg) ότι ο πρόεδρος Πούτιν ενέκρινε ο ίδιος προσωπικά την σύλληψη του.