Τι μπορεί να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αμερικανικές εκλογές;

16 mins read

Παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί ακόμη η καταμέτρηση εκατομμυρίων ψηφοδελτίων σε κρίσιμες πολιτείες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να αυτοανακηρυχθεί νικητής, κατηγόρησε τους αντιπάλους του πως προσπαθούν να «κλέψουν» τις εκλογές και προανήγγειλε ότι θα προσφύγει «στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η ψηφοφορία».

Άμεσα, το επιτελείο του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η νομική του ομάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που ο απερχόμενος πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει την καταμέτρηση των ψήφων, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδεις» και «πρωτοφανείς» τις δηλώσεις του Τραμπ.

Όπως γίνεται αντιληπτό ο Τραμπ δεν θέλει να προσμετρηθούν στο τελικό αποτέλεσμα συγκεκριμένων κρίσιμων πολιτειών οι πρόωρες ψήφοι που θα καταμετρηθούν στη συνέχεια καθώς από το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης βγαίνει οριακά νικητής και πιθανότατα εκτιμά ότι αυτό θα ανατραπεί με βάση το τελικό άθροισμα.

Έτσι, ανακοινώνει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του οποίου θεωρητικά ελέγχει την πλειοψηφία και όχι στα επιμέρους πολιτειακά Δικαστήρια, ζητώντας να μην καταμετρηθούν οι επιστολές ψήφοι.

Τι είναι το Supreme Court- Οι ισόβιοι δικαστές και οι ισορροπίες

Το Ανώτατο Δικαστήριο βρίσκεται στην ύψιστη βαθμίδα της δικαστικής εξουσίας των ΗΠΑ. 

Οι αποφάσεις του δεν μπορούν να εφεσιβληθούν, παρά μόνο να αλλάξουν με άλλη απόφαση του ιδίου δικαστηρίου ή με συνταγματική τροποποίηση. 

Η σύνθεσή του αποτελείται από έναν αρχιδικαστή και οκτώ πάρεδρους. Οι δικαστές αυτοί προτείνονται από τον πρόεδρο και εγκρίνονται από τη Γερουσία. 

Το αξίωμά τους είναι ισόβιο, πλην των περιπτώσεων παραίτησης, συνταξιοδότησης ή αποπομπής από το δικαστικό σώμα. 

Ο Τραμπ έχει διορίσει τρεις δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο: τον Νιλ Γκόρσατς το 2017 και τον Μπρετ Κάβανο το 2018, ενώ μετά τον θάνατο της Ρουθ Γκίνσμπεργκ, διόρισε τον περασμένο μήνα και την Έιμι Μπάρετ.

Η έγκριση του διορισμού της Μπάρετ οριστικοποίησε τη μεταβολή του συσχετισμού ισχύος στο Ανώτατο Δικαστήριο με τους συντηρητικούς να εξασφαλίζουν απόλυτη υπεροχή (6-3).

Η προσθήκη της Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς και οι ευρύτερες αλλαγές στη σύνθεση των ομοσπονδιακών δικαστηρίων με τους διορισμούς συντηρητικών, προβάλλεται από αρκετούς Ρεπουμπλικάνους ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα διαρκείας του Τραμπ.

Facebook Comments