Σεισμική δόνηση 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα· νωρίς το πρωί σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας) στην πολιτεία Γκερέρο του Μεξικού, ανακοίνωσε το εθνικό κέντρο σεισμολογίας του Μεξικού, με τον κυβερνήτη της πολιτείας Έκτορ Αστουδίγιο να ανακοινώνει τον θάνατο ενός ανθρώπου εξαιτίας της πτώσης αντικειμένου.
Οι εικόνες από τη στιγμή του σεισμού είναι σοκαριστικές καθώς το σεισμό συνόδευσαν τα λεγόμενα «φώτα του σεισμού» κάνοντας το σκηνικό σαν από ταινία καταστροφής.
Τι είναι τα «φώτα του σεισμού»
Πρόκειται για μυστηριώδεις λάμψεις – σαν κεραυνοί -. Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες εξηγούν ότι οφείλονται στη μετακίνηση των στρώσεων του εδάφους, από την οποία δημιουργείται πολύ μεγάλο ηλεκτρικό φορτίο.
Τα «φώτα των σεισμού» μπορεί να εμφανιστούν πριν ή κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, φαίνεται ότι εκδηλώνονται στα ρήγματα, όπου τα τμήματα της Γης απομακρύνονται το ένα από το άλλο.
Este es el momento en el que se observaron las luces en el cielo esta noche, durante el #sismo registrado en #Acapulco, #Guerrero pic.twitter.com/Xeg2BZzF28
— Foro_TV (@Foro_TV) September 8, 2021
Ο σεισμολόγος, Στέφεν Χικς, έχει επισημάνει ότι: «Τα φώτα του σεισμού, δεν έχουν αποδειχτεί ποτέ. Η πιο απλή εξήγηση είναι ότι προέρχονται από μικρές εκρήξεις σε ηλεκτρικές συσκευές και γενικά ηλεκτρικά συστήματα».
🔴 Una familia de #Acapulco, Guerrero, grabó el momento en que se registra el sismo con intensidad de 7.1 grados en aquella ciudad. #Sismo pic.twitter.com/GfVkrFOo6o
— Zacatecas al Minuto ⌚ (@zacalminuto_mx) September 8, 2021
Σύμφωνα με τον καθηγητή, Τρόι Σίνμπροτ, του Rutgers University, ο οποίος διεξήγαγε σχετικά πειράματα, όταν στρώματα της Γης ανοίγουν η τάση εκκενώνεται στον αέρα, τον οποίο ηλεκτροδοτεί και δημιουργεί ένα ηλεκτρικό φως.
Momentos de pánico tras #sismo en Guerrero #Video #Guerrero #Acapulco pic.twitter.com/G5E6TTlFky
— Cadena Política (@cadenapolitica) September 8, 2021
Ο καθηγητής φυσικής στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ και ανώτερος ερευνητής στο τμήμα Ερευνών της NASA, Φρίντμαν Φροντ, είχε δηλώσει στο National Geographic, ότι οι λάμψεις αυτές μπορούν να πάρουν πολλά διαφορετικά σχήματα, μορφές και χρώματα. Όπως εξηγούσε προέρχονται από τις ηλεκτρικές ιδιότητες ορισμένων πετρωμάτων.
Οι συνηθισμένοι κεραυνοί προκύπτουν από τη συσσώρευση ηλεκτρικού φορτίου στα σύννεφα. Όπως δείχνουν όμως πειράματα που έγιναν στο πλαίσιο της νέας μελέτης του πανεπιστημίου Ρούτγκερς, τα φώτα των σεισμών ενδέχεται να προέρχονται από τη συσσώρευση ηλεκτρικού φορτίου στο έδαφος γύρω από τα ρήγματα.