ΑρχικήΚόσμοςΤο FBI στις έρευνες για τα αρχαία που εξαφανίστηκαν από το Βρετανικό...

Το FBI στις έρευνες για τα αρχαία που εξαφανίστηκαν από το Βρετανικό Μουσείο- Οι αποκαλύψεις και το αγαλματίδιο του Ηρακλή

Το FBI έχει ξεκινήσει έρευνα για εκατοντάδες αντικείμενα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας που ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο και ενδεχομένως έχουν πωληθεί παράνομα σε Αμερικανούς αγοραστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η αμερικανική υπηρεσία βοήθησε, επίσης, στην επιστροφή 268 αντικειμένων ιστορικής αξίας στο τα οποία είχαν πουληθεί σε συλλέκτη στην Ουάσιγκτον.

Το περασμένο έτος, το Βρετανικό Μουσείο είχε ανακοινώσει ότι αρχαία πετράδια, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από τις συλλογές του έλειπαν, γιατί είχαν κλαπεί ή καταστραφεί.

Ένας αγοραστής, με έδρα τη Νέα Ορλεάνη, είπε στο BBC ότι ένας πράκτορας του FBI του έστειλε email ζητώντας πληροφορίες για δύο κομμάτια που είχε αγοράσει στο eBay.

Ο πράκτορας του FBI είπε ότι βοηθούσαν τη Μητροπολιτική Αστυνομία στη διερεύνηση των αγνοούμενων ή κλεμμένων αντικειμένων από το μουσείο.

Ο αγοραστής ανέφερε ότι δεν πλέον κανένα αντικείμενο στην κατοχή του.

Συνολικά, οι υπεύθυνοι του μουσείου εκτιμούν ότι λείπουν ή έχουν κλαπεί περίπου 1.800 αντικείμενα, από τα οποία έχουν ανακτηθεί μέχρι στιγμής τα 626 και άλλα 100 έχουν βρεθεί αλλά δεν έχουν επιστραφεί ακόμη.

Η συντριπτική πλειονότητα των αντικειμένων που το μουσείο πιστεύει ότι έχουν κλαπεί δεν ήταν καταγεγραμμένα και βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία αναζήτησης τρόπων για να αποδείξει ότι προέρχονται από τη συλλογή του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι οι συλλέκτες θα συμφωνήσουν να δωρίσουν αντικείμενα στο μουσείο, ώστε το προσωπικό τα αξιολογήσει.

Ο Πίτερ Χιγκς, ένας πρώην ανώτερος επιμελητής του μουσείου που απολύθηκε πριν περίπου ένα χρόνο, αντιμετωπίζει κατηγορίες για κλοπή, καταστροφή και πώληση αρχαίων αντικειμένων. Από αυτές τις ενέργειες, το Βρετανικό Μουσείο εκτιμά ότι αποκόμισε παράνομα κέρδη ύψους περίπου 100.000 λιρών.

Σύμφωνα με το μουσείο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Χιγκς έκλεβε αρχαία αντικείμενα για τουλάχιστον μια δεκαετία, πουλώντας ως επί το πλείστον αντικείμενα από τις αποθήκες του μουσείου που δεν είχαν καταχωρηθεί. Πιστεύεται ότι κατάφερε να πουλήσει αντικείμενα σε τουλάχιστον 45 αγοραστές στη διαδικτυακή πλατφόρμα αγοραπωλησιών eBay.

Από την πλευρά του, ο Χιγκς αρνείται τις κατηγορίες.

Τρεις αγοραστές ανέφεραν ότι ο πωλητής “sultan1966” παρουσιάστηκε ως “Paul Higgins” ή “Paul” στο eBay ή μέσω email.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, το μουσείο λέει ότι ο Δρ Χιγκς παραδέχτηκε ότι ο λογαριασμός sultan1966 του ανήκε.

Ο αγοραστής από τη Νέα Ορλεάνη, Tonio Birbiglia, είπε στο BBC ότι είχε αγοράσει δύο αντικείμενα από το sultan1966.

Το BBC επιβεβαίωσε την πληροφορία, διασταυρώνοντας τα αρχεία του eBay στα οποία αναφέρεται το FBI με τις αποδείξεις του κ. Birbiglia.

Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει ακόμη εξετάσει αυτά τα αντικείμενα, επομένως δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί αν προέρχονται από τη συλλογή του.

Το ένα από αυτά, ήταν ένα κόσμημα από αμέθυστο που απεικόνιζε τον θεό Έρωτα πάνω σε δελφίνι, το οποίο ο κ. Birbiglia αγόρασε για 42 λίρες τον Μάιο του 2016.

Το άλλο ήταν ένα πορτοκαλί κόσμημα από σκαραβαίο που αγόρασε για 170 λίρες. Ο κ. Birbiglia πλήρωσε σε λογαριασμό PayPal που ήταν καταχωρημένος στην προσωπική διεύθυνση email του Χιγκς.

Ο κ. Birbiglia, ο οποίος εργαζόταν σε γκαλερί αρχαιοτήτων εκείνη την εποχή, είπε ότι ήταν «εντελώς σοκαρισμένος» όταν το FBI επικοινώνησε μαζί του. Είπε ότι πιθανότατα αγόρασε τους πολύτιμους λίθους για να τους πουλήσει, ωστόσο ανέφερε εστον ειδικό πράκτορα  ότι δεν θυμόταν τίποτα για τους πολύτιμους λίθους. Ζήτησε από το FBI περισσότερες πληροφορίες, όπως φωτογραφίες, ώστε να προσπαθήσει να εντοπίσει πού μπορεί να κατέληξαν.

Ούτε ο πράκτορας του FBI, ούτε το μουσείο αλλά ούτε και η βρετανική αστυνομία επικοινώνησαν εκ νέου- σύμφωνα με τον κ. Birbiglia – και έτσι τα δύο πολύτιμα αντικείμενα δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί από τις αρχές.

«Φάνηκε σαν το FBI να παράτησε τις έρευνες», είπε. «Ο ειδικός πράκτορας δεν προσπάθησε πολύ».

Το BBC αναφέρει ότι το FBI βοήθησε επίσης στην έρευνα για 268 αντικείμενα στην περιοχή της Ουάσιγκτον που πωλήθηκαν από τον ίδιο πωλητή.

Μια πηγή κοντά στον αγοραστή είπε στο BBC ότι αγόρασε αντικείμενα από τον λογαριασμό sultan1966 μέσω eBay και ότι πλήρωσε έως και 7.000 λίρες. Σύμφωνα με την πηγή, ο πωλητής χρησιμοποίησε το όνομα του «Paul Higgins» κατά τις συναλλαγές.

Το BBC πιστεύει ότι τα πολύτιμα κοσμήματα έχουν πλέον παραδοθεί στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ οι εργασίες για την απόδειξη της ιδιοκτησίας συνεχίζονται.

Πολύτιμοι λίθοι του Βρετανικού Μουσείου προς πώληση στο eBay – Πώς αποκαλύφθηκε η κλοπή

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν είναι το μόνο μέρος όπου έχουν καταλήξει τα αντικείμενα που λείπουν από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο Δανός έμπορος αρχαιοτήτων Ιτάι Γκραντέλ, ο οποίος ειδοποίησε πρώτος το μουσείο για κλοπές, εντόπισε αντικείμενα που πουλήθηκαν σε αγοραστές σε διάφορες πόλεις, όπως το Αμβούργο, την Κολωνία, το Παρίσι και το Χονγκ Κονγκ.

Μερικά από τα αντικείμενα που αγόρασε ο ίδιος καλόπιστα και στη συνέχεια πούλησε σε άλλον ιδιώτη συλλέκτη, κατέληξαν να εκτίθενται στο Deutsches Edelsteinmuseum στο Idar-Oberstein της Γερμανίας.

Ένα από τα αντικείμενα πιστεύεται ότι είναι ένα σπάνιο κεφάλι του Ηρακλή από τον 2ο αιώνα φτιαγμένο από οψιανό, ένα είδος ηφαιστειακού γυαλιού.

Με την αξία του να εκτιμάται σε χιλιάδες λίρες, το αγαλματίδιο ήταν ένα από τα εκθέματα και εμφανίστηκε ως ολοσέλιδη φωτογραφία στην αρχή του καταλόγου της έκθεσης.

Το 2017, ο Ιτάι Γκραντέλ πλήρωσε 300 £ για το αντικείμενο.

Σε email που είδε το BBC, ο πωλητής είπε στον Γκραντέλ ότι ανήκε στον αδερφό του που το είχε κληρονομήσει από τη γιαγιά τους.

«Νομίζω ότι είναι ένα γυάλινο – πολύ όμορφα διαμορφωμένο κεφαλάκι, ύψους περίπου 3 εκατοστών. Δεν ξέρω αν σας ενδιαφέρουν τέτοια πράγματα, αλλά αν ενδιαφέρεστε, είμαστε ανοιχτοί σε προσφορές», έγραψε ο πωλητής.

Τα δύο πολύτιμα αντικείμενα δεν έχουν καταγραφεί, αλλά το Βρετανικό Μουσείο πιστεύει ότι προέρχονται από τη συλλογή του. Έκτοτε επιστράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και παραδόθηκαν στο προσωπικό του μουσείου.