ΑρχικήΚόσμοςΤο φιλοκουρδικό HDP καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου

Το φιλοκουρδικό HDP καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου

Το αριστερό φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και οι σύμμαχοί του κάλεσαν σήμερα τους τούρκους πολίτες να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κύριο αντίπαλο του απερχόμενου τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Γι’ αυτή την ιστορικής σημασίας εκλογή, καλούμε (…) τους λαούς της Τουρκίας να ψηφίσουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συμμαχία Εργασία και Ελευθερία, επικεφαλής της οποίας είναι το HDP, τρίτη πολιτική δύναμη στην Τουρκία.

Το HDP είχε ήδη προσφέρει στα τέλη Μαρτίου τη σιωπηλή υποστήριξή του στον Κιλιτσντάρογλου ανακοινώνοντας πως δεν θα κατεβάσει υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.

«Οι στόχοι μας συμπίπτουν (…). Γι’ αυτό αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε τον Κιλιτσντάρογλου», δήλωσε επίσης ο συμπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντσάρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Sözcü.

Ο στόχος του HDP είναι να καταφέρει η αντιπολίτευση να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, δήλωσε ο Σαντσάρ.

«Για να βγει η χώρα απ’ αυτό το σκοτάδι, πρέπει να απαλλαγούμε απ’ αυτό το καθεστώς της ενός ανδρός αρχής», πρόσθεσε.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής μιας συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, βρίσκεται σε καλή θέση, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, για να κερδίσει τον απερχόμενο πρόεδρο Ερντογάν.

Το HDP, του οποίου ο υποψήφιος για την προεδρία είχε έρθει τρίτος το 2018 συγκεντρώνοντας 8,4% των ψήφων, θεωρείται ο ρυθμιστής των προεδρικών εκλογών.

Το HDP κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την κουρδική ένοπλη οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του HDP και από τα επιφανέστερα στελέχη του, είναι φυλακισμένος από το 2016 για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Καθώς απειλείται με απαγόρευση, το φιλοκουρδικό κόμμα θα κατεβάσει υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές -διεξάγονται επίσης στις 14 Μαΐου- υπό τη σημαία του Πράσινου Αριστερού Κόμματος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ