Το κοινοβούλιο της Λιβύης μπλόκαρε την συμφωνία με την Τουρκία

11 mins read

Φρένο έβαλε, στη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το κοινοβούλιο της Τρίπολης, καθώς όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία αυτή.

Όπως μεταδίδει ο λιβυκός ιστότοπος, «The Libya Update», μέσω αλλεπάλληλων αναρτήσεών του στο Twitter, «το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας».

 

«Η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά δεν έχει δικαιοδοσία»

Με δεύτερη ανάρτηση, εξηγεί πως η συμφωνία αυτή απορρίπτεται από το κοινοβούλιο ως «παράνομη», καθώς δεν διαθέτει την έγκριση του λιβυκού νομοθετικού σώματος, δηλαδή του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως το Λιβυκό Κοινοβούλιο, το μοναδικό εκλεγμένο σώμα στη χώρα, που ταλανίζεται από εμφύλιο, έχει άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και, κατά συνέπεια, δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του.

 

«Έληξε η θητεία της κυβέρνησης», λέει ο πρόεδρος της Βουλής

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, Aguila Saleh, χαρακτηρίζει την συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με την Τουρκία «παράνομη», καθώς λέει ότι η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, «της οποίας η θητεία έχει λήξει, δεν είναι εξουσιοδοτημένη να κλείνει διεθνείς συμφωνίες».

 

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το Λιβυκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως η συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία αποστερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής από τα δικαιώματά της στους υδρογονάνθρακες.

 

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι το κοινοβούλιο της Λιβύης είχε αντιδράσει και στο «περίφημο» τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο δήθεν καθορίζει τις ΑΟΖ ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία, αγνοώντας την… ύπαρξη πολλών ελληνικών νησιών, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη!

Facebook Comments

Τελευταία Νέα