Το μετέωρο βήμα του Μακρόν- Διπλή πρόταση μομφής για το συνταξιοδοτικό

16 mins read

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός του Ελιζαμπέτ Μπορν είναι αντιμέτωποι με την κατάθεση προτάσεων μομφής από την αντιπολίτευση.

Το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς πέρασε χωρίς να προηγηθεί ψηφοφορία από τη Γερουσία με διαδικασία αντίστοιχη του Προεδρικού διατάγματος.

Μέχρι και τρεις προτάσεις μομφής μπορεί να κατατεθούν πριν λήξει η προθεσμία με βάση τις διατάξεις του άρθρου 49.3 του Συντάγματος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν πρόταση μομφής εντός 24 ωρών κι εφόσον συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 289 ψήφους ο νόμος απορρίπτεται και η κυβέρνηση πέφτει.

«Αποφασίσαμε να αποσύρουμε την δική μας πρόταση μομφής υπέρ της πρότασης του Liot», δήλωσε Ζαν-Λυκ Μελανσόν του Nupes. Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν έχει προειδοποιήσει ότι θα ψηφίσει υπέρ όλων των προτάσεων μομφής.

Το ίδιο αναμένεται να πράξει και η LIOT, μικρή κοινοβουλευτική ομάδα, που ζήτησε την απόσυρση της απόφασης και την παραίτηση της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα στηρίξει την πρόταση μομφής.

Το MοDem που αποτελεί κοινοβουλευτική ομάδα που στήριξε την προεδρική καμπάνια έχει ήδη εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 με τον Ερβάν Μπαλανάν να δηλώνει «ήταν ένα σοκ. Ήταν λάθος να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο άρθρο» με άλλον βουλευτή να τονίζει ότι πρόκειται για παραδοχή αδυναμίας και να προειδοποιεί με πολιτική κρίση.

Το κόμμα Les Républicains (LR) της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς, που παίζει ρόλο κλειδί, έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει καμία από τις προτάσεις.

Σήμερα, αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές σήμερα το βράδυ στο Παρίσι, ενώ ήταν σε εξέλιξη μια συγκέντρωση κοντά στην έδρα της Εθνοσυνέλευσης.  Στα πλάνα που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters αστυνομικοί κάνουν χρήση χημικών για να διαλύσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Πλας ντε λα Κονκόρντ.

 


Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις των πολιτών κατά των νέων κανόνων που εφαρμόζει ο Μακρόν στο συνταξιοδοτικό. Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε 217 ανθρώπους χθες Πέμπτη, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν διαδήλωση στη Γαλλία, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων μαζικών διαμαρτυριών εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που εντέλει αποφασίστηκε να εφαρμοστεί χωρίς ψηφοφορία στην κάτω Βουλή, μετέδωσαν ΜΜΕ.

 

 


 

Πηγή ΕΡΤ

Facebook Comments