Το αεροπλάνο που θα «φυγάδευε» τον Μαδούρο προσγειώθηκε στην Αθήνα

33 mins read

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας προσγειώθηκε με άκρα μυστικότητα πριν από λίγες ημέρες το αεροσκάφος, το οποίο, σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, επρόκειτο να φυγαδεύσει τον Νικολάς Μαδούρο από τη Βενεζουέλα, την ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος, που, όπως έχει καταγγείλει, οργανώθηκε εναντίον του από τον Χουάν Γκουαϊδό.

Οπως αποκάλυψε  ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, πρόκειται για ένα ιδιωτικό λιαρ τζετ, με τα διακριτικά TC-TSR, που ανήκει σε τουρκική εταιρία, το οποίο προσγειώθηκε στην Αθήνα την Κυριακή 12 Μαΐου στις 10:30 το βράδυ.

Το θρίλερ γύρω από την πτήση-μυστήριο γίνεται ακόμη πιο έντονο καθώς το αεροπλάνο παρέμεινε στην Αθήνα για περίπου 14 ώρες και αναχώρησε την επόμενη μέρα, τη Δευτέρα 13 Μαΐου στις 12:47 το μεσημέρι, με τελικό προορισμό το Καράκας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», στο αεροπλάνο μεταξύ άλλων επέβαινε στενός συνεργάτης του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος διανυκτέρευσε στην Αθήνα. Το γεγονός ότι το λιαρ τζετ παρέμεινε για 14 ολόκληρες ώρες στην ελληνική πρωτεύουσα δείχνει ότι ο λόγος της άφιξης δεν ήταν ο ανεφοδιασμός, κάτι που άλλωστε θα μπορούσε να γίνει το πολύ σε 2 ώρες. Aγνωστο παραμένει ποιο ή ποια πρόσωπα συνάντησε ο συνεργάτης του Μαδούρο στην Αθήνα. Πάντως, πολιτική πηγή της Βενεζουέλας υποστηρίζει στον «Ε.Τ.» ότι «η άφιξη του εν λόγω αεροσκάφους στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ήταν σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης».

Το συγκεκριμένο αεροπλάνο που προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν είχε τα διακριτικά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, καθώς επρόκειτο για ιδιωτική πτήση. Το καθεστώς Μαδούρο το τελευταίο διάστημα έχει καταφέρει, χρησιμοποιώντας ιδιωτικά αεροσκάφη τρίτων χωρών (κυρίως Τουρκίας και Ρωσίας), να «καμουφλάρει» κυβερνητικές πτήσεις, να παραβιάζει το εμπάργκο των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να μεταφέρει εκτός Βενεζουέλας ακόμη και αξιωματούχους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, το αεροσκάφος με τα διακριτικά TC-TSR, που προσγειώθηκε στην Αθήνα, φέρεται να έχει μισθώσει από την τουρκική εταιρία MNG JET «αχυράνθρωπος» του καθεστώτος Μαδούρο, ο οποίος καταζητείται από τις αμερικανικές Αρχές για σχέσεις με τα καρτέλ κοκαΐνης.

Τη Δευτέρα 30 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε ότι έχει τη στήριξη του στρατού για την ανατροπή του Μαδούρο, το λιαρ τζετ με τα διακριτικά TC-TSR αναχώρησε στις 07:22 το πρωί από τη Μόσχα.

Στις 20:04 της ίδιας ημέρας το αεροπλάνο είχε προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας «Μαϊκετία», στην πίστα 4, όπου προσγειώνονται τα προεδρικά αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι το διάστημα που από την αντιπολίτευση βρισκόταν σε εξέλιξη η «Επιχείρηση Ελευθερία» (το «πραξικόπημα», όπως το χαρακτήρισε η κυβέρνηση), σχεδόν καμία πτήση δεν πραγματοποιήθηκε στο Καράκας.

Η συγκεκριμένη πτήση από τη Μόσχα ήταν από τις ελάχιστες που πραγματοποιήθηκαν. Εκείνες τις δραματικές ώρες και ενώ είχε απελευθερωθεί ο εμβληματικός πολιτικός κρατούμενος Λεοπόλδο Λόπες, ο Νικολάς Μαδούρο δεν είχε κάνει καμία δημόσια εμφάνιση, παρατείνοντας το πολιτικό και στρατιωτικό θρίλερ. Ο Μαδούρο για 15 ώρες παρέμενε εξαφανισμένος, ενώ φήμες ήθελαν να έχει εγκαταλείψει τη χώρα με αεροπλάνο.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος έφθασε από τη Μόσχα στο Καράκας στις 30 Απριλίου και παρέμεινε στην πίστα για μόλις μιάμιση ώρα. Αμέσως μετά αναχώρησε για την Πούντα Κάνα στη Δομινικανή Δημοκρατία, αναζωπυρώνοντας τις φήμες ότι με αυτό φυγαδεύτηκε συγγενικό πρόσωπο του Μαδούρο ή αξιωματούχος της κυβέρνησης. Το αεροπλάνο, με τα διακριτικά TC-TSR, στις 2 Μαΐου αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη, ενώ στις 9 Μαΐου εντοπίστηκε στην τουρκική πόλη Εντρεμίτ (Αδραμύττιο). Αμέσως μετά μετέβη στο Τσανάκαλε και από εκεί ξανά στην Κωνσταντινούπολη. Την Κυριακή 12 Μαΐου το ιδιωτικό λίαρ τζετ αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό τη Βαρκελώνη. Την ίδια ημέρα απογειώθηκε από τη Βαρκελώνη και κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου έφθασε στις 22:30.

Την επόμενη μέρα, 13 Μαΐου, στις 12:47 το μεσημέρι, το αεροπλάνο αναχωρεί από την Αθήνα και με ενδιάμεση στάση τα νησιά Αζόρες της Πορτογαλίας φθάνει στις 14:19 στο Κανκούν του Μεξικού. Από το Κανκούν αναχωρεί την επόμενη μέρα και στις 16:48 φθάνει στο αεροδρόμιο «Μαϊκετία» του Καράκας, στην πίστα 4 των προεδρικών αεροσκαφών. Μία μέρα μετά, αναχωρεί και πάλι από τη Βενεζουέλα με προορισμό το Οσλο της Νορβηγίας, όπου όπως αποκαλύφθηκε πραγματοποιήθηκαν μυστικές συνομιλίες στελεχών της κυβέρνησης του Μαδούρο με στελέχη της αντιπολίτευσης, με πρωτοβουλία της νορβηγικής κυβέρνησης. Το αεροσκάφος, προερχόμενο από το Οσλο, επέστρεψε στο Καράκας την Παρασκευή 17 Μαΐου και, σύμφωνα με πηγή της ΥΠΑ της Βενεζουέλας, που επικαλείται η εφημερίδα «El Pitazo», επέβαιναν ο υπουργός Επικοινωνίας του Μαδούρο, Χόρχε Ροντρίγκες και ο περιφερειάρχης της περιφέρειας Μιράντα, Εκτωρ Ροντρίγκες.

 

Facebook Comments