ΑρχικήΚόσμοςΤο Internet αλλάζει, η Ε.Ε. «πιέζει» Facebook, Google, YouTube

Το Internet αλλάζει, η Ε.Ε. «πιέζει» Facebook, Google, YouTube

Μετά από 2,5 χρόνια συζητήσεων και συνεχώς αναλύσεων το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υπερψήφισε τη μεταρρύθμιση για τα πνευματικά δικαιώματα με 348 ψήφους υπέρ και 274 κατά ενώ 36 απείχαν.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι θα διασφαλιστεί η πολιτική κληρονομιά της Ένωσης. Η νέα κοινοτική νομοθεσία αναγκάζει εταιρίες κολοσσούς, όπως η Google και το Youtube, να υπογράφουν συμφωνίες με τους εκάστοτε δημιουργούς για να χρησιμοποιήσουν τη δουλειά τους. Έτσι, διασφαλίζεται η αποζημίωση για τους εκδότες και τους καλλιτέχνες από τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Στόχος της νομοθεσίας είναι να μπορούν αυτοί που κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα να διαπραγματευτούν καλύτερες συμβάσεις για τη χρήση των έργων τους. Κάτι το οποίο πιθανώς θα πετύχει καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ευθύνη για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους ενώ τώρα γίνονται υπόλογες για το περιεχόμενό τους.

Ωστόσο, έντονη κριτική ασκείται για περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, το άρθρο 11 (νυν 15) της πρότασης της κοινοτικής οδηγίας και το άρθρο 13 (νυν άρθρο 17) έχουν γίνει στόχος σφοδρής κριτικής. Σύμφωνα με ειδικούς που αντιτίθενται η «παραβίαση» των πνευματικών δικαιωμάτων βάσει της κοινοτικής οδηγίας μπορεί να είναι από το ανέβασμα μιας ταινίας σε κάποιο δίκτυο μέχρι και την παράθεση αποσπάσματος κειμένου ακόμη και σε ιδιωτικό μήνυμα, π.χ. σε email ή σε ένα μήνυμα μέσω Whatsapp. Όπως υποστηρίζουν, «παραβίαση» πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και η δημοσίευση στοιχείων (εγγράφων πχ) που διέρρευσαν και αποτελούν τεκμήρια διαφθοράς και τέλεσης αδικημάτων.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων «η οδηγία για τα Πνευματικά Δικαιώματα γελοιοποιεί τα δικαιώματα των δημοσιογράφων προωθώντας συμβόλαια εξαγοράς κι εκβιάζοντας τους δημοσιογράφους να εκχωρήσουν τα δικαιώματά τους και δίνοντας στους εκδότες δωρεάν εισιτήριο να κερδοσκοπήσουν περισσότερο, ενώ οι δημοσιογράφοι δεν παίρνουν τίποτα».