Τουρκία και Κούρδοι αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας

10 mins read

Μπορεί να έχει συμφωνηθεί κατάπαυση πυρός για τη βορειοανατολική Συρία, ωστόσο, Τουρκία και κουρδικές δυνάμεις αλληλοκατηγορούνται για την παραβίασή της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, η Άγκυρα κατηγόρησε τις κουρδικές δυνάμεις ότι παραβίασε την εκεχειρία, κάνοντας επιθέσεις.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνα της Τουρκίας αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σέβονται πλήρως τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε την Πέμπτη έπειτα από διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Εντούτοις, οι τρομοκράτες (η Τουρκία αποκαλεί έτσι τις κουρδικές δυνάμεις) πραγματοποίησαν συνολικά 14 επιθέσεις τις τελευταίες 36 ώρες».

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Άγκυρα, οι 12 από τις επιθέσεις προέρχονταν από την πόλη Ρας αλ-Αϊν, μια από την Ταλ Αμπιάντ και άλλη μια από την περιοχή Ταλ Ταμρ της Συρίας και χρησιμοποιήθηκαν διάφορα ελαφρά και βαρέα όπλα, ανάμεσά τους ρουκέτες.

Κούρδοι: Η Άγκυρα παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας στη Συρία

Με την σειρά τους και οι Κούρδοι της Συρίας κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι δεν τηρεί τους όρους της εκεχειρίας που συμφώνησε με τις ΗΠΑ, αρνούμενη να άρει τον αποκλεισμό πόλης στα σύνορα. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κάλεσαν τον Μάικ Πενς- ο οποίος διαπραγματεύτηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη συμφωνία- να αναλάβει την ευθύνη της εφαρμογής της πενθήμερης κατάπαυσης πυρός.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε ότι μαχητές που υποστηρίζει η Τουρκία εμπόδισαν τη διέλευση κομβόι με ιατροφαρμακευτική βοήθεια να φτάσει στην πόλη Ρας αλ Αϊν την Παρασκευή.

Facebook Comments