ΑρχικήΚόσμοςΤουρκία: Νέα καταδίκη για τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Τουρκία: Νέα καταδίκη για τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Δικαστήριο της Άγκυρας επέβαλε σήμερα μια ακόμη ποινή κάθειρξης στον ήδη φυλακισμένο πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Ντεμιρτάς καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών, επειδή έκανε δηλώσεις, που κρίθηκαν απειλητικές, σε βάρος ενός εισαγγελέα, λέγοντας πως θα του ζητούσε τον «λογαριασμό».

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο Ντεμιρτάς αρνήθηκε αυτήν την κατηγορία. Πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), o Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή για «τρομοκρατία» από το 2016, τη χρονιά κατά την οποία η καταστολή σε βάρος του φιλοκουρδικού κόμματος εντάθηκε. Βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 142 έτη.

Το 2018, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 8 μηνών για «τρομοκρατική προπαγάνδα». Η κράτησή του, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέρ της απελευθέρωσής του, τον ανέδειξε, για πολλές ΜΚΟ, σε ένα από τα σύμβολα της οπισθοδρόμησης της δημοκρατίας στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Από την πλευρά της, η Τουρκία κατηγορεί το HDP ότι είναι «η πολιτική βιτρίνα» του PKK, που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα και χώρες της Δύσης. Το HDP απορρίπτει αυτήν την κατηγορία και δηλώνει θύμα της καταστολής λόγω της σθεναρής αντίθεσής του με τον Τούρκο πρόεδρο. Α.Σ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ