Τούρκος υπουργός Εσωτερικών: «Θα στείλουμε τα συλληφθέντα μέλη του ISIS πίσω στις χώρες τους»

16 mins read

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού επανέλαβε την πάγια απειλή της Άγκυρας ότι θα στείλει τους συλληφθέντες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στις χώρες από τις οποίες κατάγονται.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και το iefimerida.gr, o Σουλεϊμάν Σοϊλού διαμαρτυρήθηκε για την αδράνεια των Ευρωπαίων σε αυτό το ζήτημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι «Αυτό δεν είναι αποδεκτό από μας. Είναι επίσης ανεύθυνο» και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη αφήνει την Τουρκία να διαχειριστεί μόνη της το θέμα των φυλακισμένων τζιχαντιστών.

Ακόμη, ο κ. Σοϊλού τόνισε ότι  «Θα στείλουμε τα συλληφθέντα μέλη του ISIS πίσω στις χώρες τους».

Η Τουρκία συνέλαβε τον προηγούμενο μήνα κάποιους από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που δραπέτευσαν από φυλακές στη βορειοανατολική Συρία, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης της Άγκυρας.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι «Όσον αφορά τους ξένους (τζιχαντιστές), θα τους κρατήσουμε υπό τον έλεγχό μας για κάποιο καιρό ακόμη. Στη συνέχεια, θα τους στείλουμε στη χώρα τους. Δεν θα μπορέσουμε να τους κρατήσουμε επ’ άπειρον… Δεν είμαστε ξενοδοχείο για τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους».

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία και η Βρετανία, ότι στερούν την εθνικότητά τους από ορισμένους πολίτες τους προκειμένου να εμποδίσουν την Άγκυρα να τους απελάσει, υποστηρίζοντας ότι «Βρήκαν εύκολη λύση. Λένε: ‘Εγώ του στέρησα την εθνικότητά του, βγάλτε τα πέρα μόνοι σας’. Αυτό είναι απαράδεκτο κατά τη γνώμη μας. Είναι εντελώς ανεύθυνο».

Η Τουρκία εξαπέλυσε τον Οκτώβριο επίθεση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», η οποία όμως ήταν η αιχμή του δόρατος στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους που διεξάγονταν με την στήριξη των χωρών της Δύσης.

Στο πλαίσιο της εισβολής αυτής, η οποία σταμάτησε μετά την υπογραφή συμφωνιών με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι τουρκικές δυνάμεις συνέλαβαν μέλη του ΙΚ που κρατούνταν φυλακισμένα από τους κούρδους μαχητές.

Σύμφωνα με αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, και άλλα φυλακισμένα μέλη του ΙΚ δραπέτευσαν από φυλακές στη Συρία επωφελούμενα από το χάος που προκάλεσε η τουρκική επιδρομή.

Η Άγκυρα καλεί συχνά πυκνά τις ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν πίσω τους υπηκόους τους που είχαν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ στη Συρία. Όμως, αυτές δείχνουν απρόθυμες –κυρίως για θέματα ασφάλειας– να επαναπατρίσουν μαχητές του ΙΚ, τις συζύγους και τις χήρες τους που κρατούνταν από τις υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Facebook Comments