ΑρχικήΚόσμοςΤουρκία... 0 points: Το ομοφοβικό παραλήρημα του Ερντογάν για την Eurovision

Τουρκία… 0 points: Το ομοφοβικό παραλήρημα του Ερντογάν για την Eurovision

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, υποστηρίζοντας ότι φέρεται να ενθαρρύνει την «εξουδετέρωση των φύλων» και να απειλεί την παραδοσιακή οικογένεια.

Σε ομιλία του μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ως «Δούρειους Ίππους της κοινωνικής διαφθοράς» και είπε ότι η κυβέρνησή του είχε δίκιο που κράτησε την Τουρκία εκτός του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού από το 2012*.

Corinne Cumming- EBU

Ήταν μια προφανής αναφορά στο Nemo από την Ελβετία που κέρδισε τον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision νωρίτερα αυτό το μήνα με το «The Code», μια οπερατική ποπ-ραπ ωδή στο ταξίδι του τραγουδιστή προς την υιοθέτηση μιας μη φυλετικής ταυτότητας.

Το 24χρονο Nemo είναι το πρώτο non- binary άτομο που κερδίζει τον διαγωνισμό, που εδώ και καιρό έχει αγκαλιαστεί ως ασφαλές καταφύγιο από την LGBTQ κοινότητα. 

«Σε τέτοιες εκδηλώσεις, είναι αδύνατο να συναντήσεις έναν κανονικό άνθρωπο», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, του οποίου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει τις ρίζες του στο ισλαμικό κίνημα της Τουρκίας και του οποίου η κυβέρνηση έχει γίνει λιγότερο ανεκτική στα δικαιώματα LGBTQ τα τελευταία χρόνια.

«Καταλαβαίνουμε καλύτερα πώς πήραμε τη σωστή απόφαση κρατώντας την Τουρκία έξω από αυτόν τον επαίσχυντο ανταγωνισμό τα τελευταία 12 χρόνια», είπε.

Ο Ερντογάν τη Δευτέρα κατήγγειλε επίσης μια σοβαρή μείωση των ποσοστών γεννήσεων στην Τουρκία ως «υπαρξιακή απειλή» και «καταστροφή» για τη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, το Κρατικό Στατιστικό Ινστιτούτο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό γεννήσεων της χώρας το 2023 μειώθηκε σε 1,51 παιδιά ανά γυναίκα. Ο Τούρκος ηγέτης καλεί εδώ και καιρό τις οικογένειες να αποκτήσουν τουλάχιστον τρία παιδιά.

*Η Τουρκία συμμετείχε στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision από το 1975 έως το 2012. Το 2013, ο κύριος λόγος που επικαλέστηκαν ήταν το λεσβιακό φιλί της Φιλανδίας και το 2014 η αυστριακή drag queen Conchita Wurst. Tον Μάιο του 2014, ο Βολκάν Μποζκίρ, μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου από το ΑΚΡ, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Τουρκία δεν θα συμμετέχει πλέον στον διαγωνισμό μετά τη νίκη της Conchita Wurst το 2014. Οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν επιβεβαιώνονται από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας η οποία επιμένει στο ότι το σύστημα ψηφοφορίας είναι «άδικο» και ό,τι μία επιστροφή θα είχε πραγματοποιηθεί εάν υπήρχε κάποια βελτίωση (πηγή: wikipedia).