ΑρχικήΚόσμοςΤουρκία: Οδοφράγματα στην πλατεία Ταξίμ, παραμονή Πρωτομαγιάς- 42.000 αστυνομικοί στο πόδι (photo)

Τουρκία: Οδοφράγματα στην πλατεία Ταξίμ, παραμονή Πρωτομαγιάς- 42.000 αστυνομικοί στο πόδι (photo)

Η τουρκική αστυνομία κλείνει την περιοχή γύρω από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για να εμποδίσει τη διεξαγωγή οποιασδήποτε συγκέντρωσης την Πρωτομαγιά.

Να σημειωθεί ότι αυτό το μέρος έγινε το επίκεντρο, το 2013, κύματος διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ψηλά μεταλλικά φράγματα τοποθετήθηκαν γύρω από την πλατεία, στην οποία καταλήγει η διάσημη πεζοδρομημένη λεωφόρος Ιστικλάλ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περισσότεροι από 42.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν αύριο, Τετάρτη, στην Κωνσταντινούπολη, προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

“Δεν θα επιτρέψουμε στις τρομοκρατικές οργανώσεις να κάνουν την Πρωτομαγιά πεδίο δράσης και προπαγάνδας”, προειδοποίησε. Οι συγκεντρώσεις δεν επιτρέπονται εδώ και χρόνια στην πλατεία Ταξίμ, αλλά συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις καλούν τακτικά τα μέλη τους να συγκεντρωθούν εκεί.

Αρκετές μεταξύ αυτών ζήτησαν να πραγματοποιηθεί πορεία αύριο προς την πλατεία αυτή.

Η πλατεία Ταξίμ και το γειτονικό πάρκο Γκεζί, που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ήταν το επίκεντρο ενός πρωτοφανούς κύματος διαδηλώσεων το 2013 που είχαν στόχο την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τότε ήταν πρωθυπουργός από το 2003.

Το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ερντογάν υπέστη πανωλεθρία στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, τη χειρότερη ήττα του μέσα σε δύο δεκαετίες που είναι στην εξουσία.

Η Κωνσταντινούπολη, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας και η οικονομική της πρωτεύουσα, παρέμεινε στα χέρια του σοσιαλδημοκρατικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης.

“Η πλατεία Ταξίμ είναι ένα τραύμα για την κυβέρνηση του ΑΚΡ (…) Δεν θα την εγκαταλείψουμε”, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ντενίζ Γιουτζέλ, αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου του CHP.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ