Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Καμία σημασία δεν έχει τι λένε ΕΕ και Ελλάδα για το μνημόνιο με τη Λιβύη»

12 mins read

O εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Ταντζού Μπιλτζίκ, σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις από ΕΕ και Ελλάδα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, απάντησε με καυστικό τρόπο σημειώνοντας ότι «δεν έχουν καμία σημασία ή αξία για τη χώρα μας», ενώ τέλος προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ξεπερνά τα όρια της και τις εξουσίες της.

Παράλληλα, τόνισε πως «οι προσπάθειες της Ελλάδας δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα».

Αναλυτικά η δήλωση:

Οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου Ελλάδας και ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη χθες (3 Οκτωβρίου) μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων, δεν έχουν καμία σημασία ή αξία για τη χώρα μας. Δεν υπάρχουν.

Η αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι αντίθετη τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας, που προσπαθεί να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της ναυτικής δικαιοδοσίας και τις περιοχές αδειοδότησης που έχει δημοσιεύσει σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Η στήριξη της ΕΕ στα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας και η στάση της που αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και παρεμποδίζει τα διεθνή δικαστικά ένδικα μέσα είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να σχολιάζει ή να δικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών.

Ως εκ τούτου, καλούμε τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υπερβαίνουν τα σύνορα και τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα