Τζεφ Μπέζος: Χρηματοδοτεί εταιρεία αναζητώντας το ελιξίριο της νιότης

24 mins read

Οι δισεκατομμυριούχοι Τζεφ Μπέζος και Γιούρι Μίλνερ χρηματοδοτούν μια νεοσύστατη εταιρεία βιοτεχνολογίας με στόχο να ανακαλύψουν έναν τρόπο για να αντιστρέψουν τη γήρανση.

Το Alto Labs ιδρύθηκε νωρίτερα φέτος και έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 270 εκατομμύρια δολάρια για να εξετάσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας επαναπρογραμματισμού κυττάρων ώστε να γυρίσει το χρόνο πίσω στα ζώα και ενδεχομένως στους ανθρώπους.

Διάσημα ονόματα στον τομέα της βιοτεχνολογίας συμμετέχουν στην εταιρεία

Κι ενώ μέχρι στιγμής είναι ελάχιστα γνωστά για την εταιρεία, οι πρώτες προσλήψεις δίνουν μια ένδειξη για τα είδη τεχνικών αντιγήρανσης που μπορεί να εξετάζει το εργαστήριο. Μεταξύ των εργαζομένων είναι ο Δρ.Σίνια Γιαμανάκα, ο οποίος πρωτοστάτησε στην έρευνα για τον επαναπροσδιορισμό κυττάρων, κερδίζοντας το Νόμπελ 2012 για την έρευνά του. Ανακάλυψε ότι με την προσθήκη μόλις τεσσάρων συγκεκριμένων πρωτεϊνών στα κύτταρα, μπορούν να λάβουν οδηγίες να επιστρέψουν σε προηγούμενη κατάσταση με τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων που αποτελούν δομικά στοιχεία της νέας ζωικής ζωής. Ο Γιαμανάκα θα εργαστεί αμισθί ως σύμβουλος στο επιστημονικό συμβούλιο της Altos, σύμφωνα με το MIT Techology Review.

Γιούρι Μίλνερ

Άλλα ταλέντα που θα συνεργαστούν με την Altos περιλαμβάνουν τον Δρ Χουάν Κάρλος Ιζπίσουα Μπελμόντε, έναν Ισπανό βιολόγο που εργάζεται στο Ινστιτούτο Salk της Καλιφόρνια και ο οποίος πρωτοστάτησε στην έρευνα για την εναλλαγή κυττάρων. Το 2016 κατέδειξε την τεχνική των εμβρυικών βλαστικών κυττάρων του Γιαμανάκα και την εφάρμοσε σε ποντίκια, τα οποία παρουσίασαν σημάδια αντιστροφής της ηλικίας.

Μετά το πείραμα, ο Ιζπίσουα Μπελμόντε χαρακτήρισε την τεχνική επαναπρογραμματισμού ως ένα πιθανό «ελιξήριο της ζωής», ανέφερε το Technology Review. Έγινε επίσης γνωστός για την έρευνά του στη μίξη εμβρύων από μαϊμούδες και ανθρώπους.

Ιζπίσουα Μπελμόντε

Στην εταιρεία συμμετέχει επίσης ο Δρ Στιβ Χόρβαθ, ο οποίος ανέπτυξε δείκτες, οι οποίοι μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια τη γήρανση σε ανθρώπους και ζώα.
Κάθε έρευνα αντιγήρανσης θα χρειαζόταν ένα τέτοιο «βιολογικό ρολόι» για να μετρήσει την αποτελεσματικότητα των τεχνικών.

Μπέζος και Μίλνερ έχουν επενδύσει ξανά σε εταιρείες που αναζητούν λύσεις αντιγήρανσης

Ούτε ο Τζεφ Μπέζος – που πρόσφατα πέταξε στο διάστημα- ούτε ο Μίλνερ είναι άγνωστοι σε επενδύσεις εργαστηρίων που αναζητούν λύσεις αντιγήρανσης.

Ο 57χρονος Τζεφ Μπέζος, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει περιουσία που ανέρχεται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια, πιστεύεται ότι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει επενδύσει στην αντιγηραντική εταιρεία Unity Biotechnology.

Ο 59χρονος Μίλνερ, που έκανε περιουσία ύψους περίπου 4,8 δισεκατομμυριούχων δολαρίων επενδύοντας σε εταιρείες τεχνολογίας και είναι συνιδρυτής της διαδικτυακής εταιρείας Mail.Ru, έχει χρηματοδοτήσει τον τελευταίο χρόνο έρευνα μακροζωίας μέσω του ιδρύματος Γαλαξία.

Στόχος δεν είναι τα έσοδα, αλλά μια θεραπεία θα απέφερε δισεκατομμύρια

Ο Δρ. Μανιουέλ Σεράνο, από το Institute for Research in Biomedicine, θα συμμετάσχει επίσης στην Alto. Όπως δήλωσε ο ίδιος, η εταιρεία θα τον πληρώνει 10 φορές περισσότερα από όσα βγάζει σήμερα.

Η Altos σχηματίστηκε χωρίς την προσδοκία εσόδων αν και κάθε θεραπεία αντιγήρανσης που θα μπορούσε να ανακαλύψει, θα αξίζει δισεκατομμύρια. «Ο στόχος είναι να κατανοήσουμε την αναζωογόνηση» δήλωσε ο Σεράνο. «Θα έλεγα ότι η ιδέα να έχουν έσοδα στο μέλλον υπάρχει, αλλά δεν είναι ο άμεσος στόχος».

Προς το παρόν, μερικοί από τους πρώτους στόχους της Alto, πιθανότατα θα είναι η εφαρμογή του επαναπρογραμματισμού με τρόπο που να μην σκοτώνει το ζώο.

 

 

Facebook Comments