Βαλερί Πεκρές: Ποια είναι η γυναικεία απειλή για την εκλογή του Μακρόν

15 mins read

Η Βαλερί Πεκρές, η υποψήφια του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, εκτοξεύτηκε στο 20% όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και φέρεται να κερδίζει τον απερχόμενο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe για λογαριασμό των BFMTV/L’Express.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μετά τη νίκη της Πεκρές, το Σάββατο, στις προκριματικές εκλογές του κόμματός της και τις δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις των δύο άλλων διεκδικητών της προεδρίας, του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ και του ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας (ριζοσπαστική αριστερά), Ζαν-Λυκ Μελανσόν, την Κυριακή.

Η Βαλερί Πεκρές επωφελήθηκε από το «φαινόμενο των προκριματικών» και κέρδισε 11 μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου, στις 23/24 Νοεμβρίου.

Το ποσοστό του Εμανουέλ Μακρόν μειώθηκε κατά δύο μονάδες, στο 23%. Εάν οι δυο τους περάσουν στον δεύτερο γύρο, η Πεκρές φαίνεται να επικρατεί, με ποσοστό 52% έναντι 48% για τον Μακρόν.

Στον πρώτο γύρο και οι δύο προηγούνται με διαφορά από την Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού (15%, πτώση 5 μονάδων) και από τον Ζεμούρ (14%, άνοδος 1 μονάδας).

Οι υποψήφιοι της αριστεράς βρίσκονται όλοι κάτω από το 10%.

Η πρόθεση ψήφου δεν συνιστά πρόβλεψη του αποτελέσματος των εκλογών. Δίνει μόνο μια ένδειξη του συσχετισμού δυνάμεων και της δυναμικής των υποψηφίων την ημέρα που διεξήχθη η δημοσκόπηση. Αυτή της Elabe έγινε στις 6/7 Δεκεμβρίου, διαδικτυακά, σε δείγμα 1.474 προσώπων από τη μητροπολιτική Γαλλία, εκ των οποίων οι 1.354 είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους.

Το περιθώριο στατιστικού λάθους ανέρχεται στο 1,2-3,1%.

Ποια είναι η Βαλερί Πεκρές

Σύμφωνα με το Politoco, η 54χρονη πολιτικός θεωρείται μεγαλύτερη απειλή για τον νυν πρόεδρο καθώς θα μπορούσε να «ψαρέψει» από την κεντροδεξιά δεξαμενή των ψηφοφόρων, που έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα.

Η Πεκρές, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί, έχει περιγράψει τον εαυτό της ως «1/3 Θάτσερ, 2/3 Μέρκελ». Έχει δεσμευτεί να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 και να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, εάν εκλεγεί πρόεδρος.

Έχει επίσης, όπως οι περισσότεροι υποψήφιοι της δεξιάς, εκφράζει σκληρή ρητορική για το προσφυγικό και έχει υποσχεθεί να υπερασπιστεί τις «οικογενειακές αξίες».

Facebook Comments