«Βόμβα» Πούτιν: Ζητά πληρωμή σε ρούβλια και για τα σιτηρά και δημητριακά

18 mins read

Τα παιχνίδια Πούτιν με το ρούβλι δοκιμάζουν τις αντοχές των Ευρωπαίων, με την εξάρτηση να φτάνει για κάποιους το 80% όπως η Αυστρία και το 55%, όπως η Γερμανία.

Μετά το Βερολίνο και η Βιέννη ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης απέναντι στο ενδεχόμενο να κοπούν εντελώς οι ρωσικές ροές, ενώ κόκκινος συναγερμός επικρατεί παντού στην Ευρώπη.

Για την Ελλάδα τυχόν διακοπή της προμήθειας ρωσικού αερίου, θα οδηγούσε μετά από λίγες ημέρες την οικονομία σε πάγωμα. H ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της χώρας ανέρχεται σε περίπου 200.000 MWh, εκ των οποίων σχεδόν οι 115.000 Mwh, είναι ρωσικές και εισέρχονται στη χώρα μέσω του αγωγού στο Σιδηρόκαστρο. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους κάλυψης από άλλες πηγές περίπου του 50% των ημερήσιων εισαγωγών.

Και ενώ η αγωνία για το αέριο χτυπάει κόκκινο, ο Πούτιν φέρεται να ενέκρινε το αίτημα των Ρώσων παραγωγών δημητριακών και σιτηρών να πληρώνονται σε ρούβλια από τις χώρες στις οποίες εξάγουν τα προϊόντα τους.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία μπορεί να επεκτείνει τη λίστα των εμπορευμάτων για τα οποία απαιτεί πληρωμή σε ρούβλια και να συμπεριλάβει – εκτός από το φυσικό αέριο – σιτηρά, πετρέλαιο, μέταλλα και άλλα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ότι η Μόσχα θα απαιτήσει από τους Ευρωπαίους να χρησιμοποιήσουν το ρωσικό νόμισμα για την αγορά φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν προειδοποίησε χθες την ΕΕ ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

«Θα ήταν σωστό να επεκταθεί ο κατάλογος των αγαθών που θα εξάγονται σε ρούβλια όπου είναι επωφελές για τη χώρα μας: λιπάσματα, σιτηρά, φυτικό λάδι, αργό πετρέλαιο, άνθρακας, μέταλλα, ξυλεία κ.λπ.», έγραψ στο Telegram ο Βολόντιν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το νέο καθεστώς πληρωμής για το φυσικό αέριο θα πάρει χρόνο για να εφαρμοστεί, παρά την προθεσμία της 31ης Μαρτίου που δόθηκε με προεδρικό διάταγμα, ώστε οι αξιωματούχοι να βρουν έναν μηχανισμό για την εφαρμογή του.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η πρόταση του Βολόντιν να επεκταθεί ο κατάλογος των εμπορευμάτων που πωλούνται σε ρούβλια θα πρέπει να τεθεί σε επεξεργασία αλλά δεν υπέδειξε κανένα χρονικό πλαίσιο για την πιθανή εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης.

Αντιμετωπίζοντας αυξανόμενες προκλήσεις όσον αφορά την προμήθεια βασικών προϊόντων όπως το σιτάρι εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ρώσοι εξαγωγείς σιτηρών είναι έτοιμοι να στραφούν σε πληρωμές σε ρούβλια για τα φορτία τους, σύμφωνα με βιομηχανικό όμιλο.

Οι πελάτες είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με οποιοδήποτε νόμισμα, δήλωσε την Τετάρτη ο Eduard Zernin, επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών.

 

 

 

 

Facebook Comments