Ο υπουργός της Βρετανίας αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις και η υφυπουργός Οικονομικών Έλεν Γουάτελι ανακοίνωσαν σήμερα την παραίτησή τους, καθώς συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Ασφαλείας Ντέμιαν Χιντς παραιτήθηκε λέγοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη να αποχωρήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προκειμένου «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας».
«Πιο σημαντικό από όποια κυβέρνηση ή ηγέτη είναι τα πρότυπα που υποστηρίζουμε στη δημόσια ζωή και η πίστη στη δημοκρατία και στη δημόσια διοίκηση. Εξαιτίας της σοβαρής αποσάθρωσης αυτών, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το σωστό πράγμα για τη χώρα μας και για το κόμμα μας είναι να παραιτηθείτε από αρχηγός του και από πρωθυπουργός», έγραψε ο Χιντς στην επιστολή παραίτησής του με αποδέκτη τον Τζόνσον.
Ήδη περισσότεροι από 40 υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει την παραίτησή τους από χθες, Τετάρτη, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, πάντως, να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί.
Ο Μπόρις Τζόνσον δεν παραιτείται
Η χθεσινή ημέρα πέρασε στην ιστορία των βρετανικών κοινοβουλευτικών χρονικών ως η ημέρα με τις περισσότερες παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών και ο Μπόρις Τζόνσον ως ο πολιτικός που συνέχιζε να θεωρεί ότι είναι πρωθυπουργός, έστω και χωρίς κυβέρνηση. Αν ο Τζόνσον δεν παραιτηθεί νωρίτερα, οι διαδικασίες έχουν κινηθεί για μια νέα ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα με το ερώτημα της καθαίρεσης την Τρίτη.
«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι εκλογές», είχε δηλώσει ο Τζόνσον το μεσημέρι, ενώ οι παραιτήσεις υπουργών, υφυπουργών και άλλων στελεχών είχαν φθάσει τις 27. Το ίδιο επανέλαβε το βράδυ στους υπουργούς που πήγαν να τον δουν στην Ντάουνινγκ Στριτ, ζητώντας του να αποχωρήσει, ενώ ενδιαμέσως οι παραιτήσεις είχαν ανέλθει στις 37.
Τα σενάρια για τον Βρετανό πρωθυπουργό
Το επόμενο βήμα, εφόσον ο Μπόρις Τζόνσον δεν αποχωρήσει οικειοθελώς, είναι η ψηφοφορία για την αποπομπή του, που μπορεί να γίνει μετά την εκλογή των μελών της αρμόδιας επιτροπής του κόμματος, τη Δευτέρα.
Στην πρώτη τέτοια ψηφοφορία, που είχε γίνει τον Μάιο, ο Τζόνσον είχε χάσει την εμπιστοσύνη του 41% της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Κανένας από τους υπουργούς, υφυπουργούς και λοιπά κυβερνητικά στελέχη που παραιτήθηκαν χθες δεν περιλαμβάνονταν σε αυτό το 41%. Αν οι νέοι επικριτές του, που παραμένουν βουλευτές, προστεθούν στο 41%, ο Τζόνσον έχει ήδη χάσει την πλειοψηφία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πολιτικού αναλυτή του ΙTV Ρόμπερτ Πέστον. Τι μπορεί να αλλάξει στους νόμους των μαθηματικών από σήμερα έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας;
Στα μαθηματικά τίποτα, στην πολιτική πολλά. Μετά την έντονη φημολογία χθες ότι ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι περιλαμβανόταν σε αυτούς που παρότρυναν τον Τζόνσον να παραιτηθεί, τελικά φαίνεται ότι ο Ζαχάουι όχι μόνο μένει αλλά και φιλοδοξεί να παρουσιάσει από κοινού με τον Τζόνσον πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο Τζόνσον έπαιξε επίσης το χαρτί της ενότητας της χώρας, γράφοντας χθες επιστολή στην πρωθυπουργό της Σκωτίας με την οποία της επεσήμανε ότι δεν είναι ώρα για ένα ακόμη δημοψήφισμα με το ερώτημα της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας. Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι αν το κόμμα του τον ανατρέψει, οι νικητές των επόμενων εκλογών θα είναι οι Εργατικοί που μπορεί να συγκυβερνήσουν με το σκωτσέζικο SNP και να οργανώσουν δημοψήφισμα για την απόσχιση.
Πολλοί Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός που να οδηγεί σε εκλογές. Αντιθέτως, ότι η κρίση εμπιστοσύνης είναι τόσο βαθιά που απαιτείται νέα ηγεσία, η οποία θα έχει χρόνο στη διάθεσή της να κυβερνήσει προτού το Συντηρητικό Κόμμα ζητήσει ξανά την ψήφο των Βρετανών, στο τέλος της τετραετίας. Η ημέρα των μαζικών παραιτήσεων έκλεισε χθες με μία αποπομπή, καθώς ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα ο προβεβλημένος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μάικλ Γκόουβ.