ΑρχικήΚόσμοςWashington Post: Μυστική συνάντηση του Διευθυντή της CIA με τον αρχηγό των...

Washington Post: Μυστική συνάντηση του Διευθυντή της CIA με τον αρχηγό των Ταλιμπάν

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς είχε εμπιστευτική συνομιλία με τον αρχηγό των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, στην αφγανική πρωτεύουσα την Δευτέρα. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το φονταμενταλιστικό καθεστώς από την κατάληψη της εξουσίας στην Καμπούλ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει ότιο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με τον αρχηγό των ταλιμπάν Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ στην αφγανική πρωτεύουσα την Δευτέρα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση αμερικανών πολιτών και αφγανών συμμάχων, εν μέσω του χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να στείλει στην Καμπούλ τον Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο πλέον έμπειρος από τους διπλωμάτες του, απηχεί την σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του με την εσπευσμένη επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν.

Ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των ταλιμπάν στο Κατάρ, είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του καθεστώτος της Καμπούλ.

Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται το περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο ανδρών, αλλά είναι πιθανόν ότι το θέμα ήταν η καταληκτική ημερομηνία της λειτουργίας της αερογέφυρας από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Εκπρόσωπος της CIA και του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Το φλέγον ζήτημα είναι η παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, καθώς δεν είναι αρκετές οι ημέρες για την εκκένωση των χιλιάδων αμερικανών πολιτών αλλά και των πολιτών άλλων χωρών και των Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις δυτικές δυνάμεις.

Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και άλλοι σύμμαχοι πιέζουν την Ουάσινγκτον να κρατήσει τους 6.000 πεζοναύτες όσο χρόνο χρειαστεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των πολιτών.

Τον Απρίλιο, ο Μπερνς είχε ταξιδέψει ξανά στην Καμπούλ, καθώς υπήρχαν ανησυχίες για την ικανότητα της αφγανικής κυβέρνησης να σταματήσει τους Ταλιμπάν.

Στο παρελθόν, ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Μιλώντας στο Κογκρέσο, πριν λίγους μήνες, ο Μπερνς είχε πει ότι ούτε η Αλ Κάιντα ούτε το ISIS στο Αφγανιστάν μπορούσαν τότε να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων. Είχε προσθέσει όμως, ότι είναι σίγουρο πως όταν ο αμερικανικός στρατός αποχωρήσει από τη χώρα, η ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει απειλές, θα ελαττωθεί.