Μία από τις δηλώσεις που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, ήταν αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε πει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «μέσα σε 24 ώρες».
Πλέον, μετά την εκλογή του, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι υποχρεωμένος να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση και να λήξει τον πόλεμο της Ουκρανίας, κάτι το οποίο δεν παρέλειψε να σχολιάσει σήμερα το Κρεμλίνο, το οποίο τόνισε πως «εάν η κυβέρνησή του επιδιώξει την ειρήνη και όχι τη συνέχιση του πολέμου, θα είναι καλύτερη σε σύγκριση με την προηγούμενη».
Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «Wall Street Journal» αποκαλύπτει με δημοσίευμά της, ότι μια ιδέα εντός της ηγετικής ομάδας του Τραμπ για την Ουκρανία, προβλέπει το «πάγωμα» της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 20 χρόνια με αντάλλαγμα τη συνέχιση στις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών.
Προηγούμενες αναφορές των μέσων ενημέρωσης και δηλώσεις από τον εσωτερικό κύκλο του Τραμπ ανέφεραν ότι αυτό θα σήμαινε το «πάγωμα» του πολέμου στις υφιστάμενες γραμμές του μετώπου και τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στα ανατολικά, κάτι που υποστήριξαν στην «Wall Street Journal», τρεις πηγές κοντά στον Τραμπ.
Η Ρωσία κατέχει σήμερα περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους στα νότια και ανατολικά και συνεχίζει σταθερά να απωθεί αργά αλλά σταθερά τις ουκρανικές δυνάμεις, αν και με μεγάλο κόστος τόσο σε ζωές στρατιωτών της όσο και σε εξοπλισμό.
Παραμένει ασαφές ποιος θα αστυνομεύει την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 1.300 χιλιομέτρων, αλλά ένας βοηθός του Τραμπ δήλωσε στην «Wall Street Journal» ότι η Ουάσινγκτον θα απαιτήσει από τους Ευρωπαίους συμμάχους να στείλουν στρατεύματά τους.
Αυτή η πρόταση είναι μόνο μία από τις ιδέες που κυκλοφορούν στην ομάδα του Τραμπ και ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει την τάση να λαμβάνει σημαντικές πολιτικές αποφάσεις επί τόπου, ανέφεραν οι πηγές.
Δύο από τους συμβούλους του Τραμπ, ο απόστρατος στρατηγός Κηθ Κέλογκ και ο Φρεντ Φλάιτς, πρότειναν τον Ιούνιο να σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, εκτός εάν συμφωνήσει να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Ταυτόχρονα, ο Κέλογκ δήλωσε ότι το σχέδιο θα συνεπάγεται πρόσθετες προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία εάν αρνηθεί τους όρους της κατάπαυσης του πυρός.
Ο Φλάιτς είπε ότι ο Τραμπ αντέδρασε θετικά στο σχέδιο, αλλά πρόσθεσε: «Δεν ισχυρίζομαι ότι συμφώνησε με αυτό ή συμφώνησε με κάθε λέξη του». Το σχέδιο περιελάμβανε επίσης την απόσυρση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ από το τραπέζι για «μια παρατεταμένη περίοδο με αντάλλαγμα μια συνολική και επαληθεύσιμη ειρηνευτική συμφωνία με εγγυήσεις ασφαλείας».
Η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2022, αλλά δεν έχει λάβει πρόσκληση, λαμβάνοντας ψυχρή απάντηση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και άλλους.
Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα δήλωσαν ότι δεν θα είναι δυνατό να τερματιστεί ο πόλεμος εντός 24 ωρών, όπως ισχυρίζεται ο Τραμπ. Η Ουκρανία ήταν ανένδοτη στο να μην αναγνωρίσει τη ρωσική κατοχή των εδαφών της, αλλά αναγνώρισε ότι ορισμένα από αυτά μπορεί να χρειαστεί να απελευθερωθούν με διπλωματικά μέσα.
Με τη σειρά της, η Ρωσία που έχει σήμερα το «πάνω χέρι» στο πεδίο της μάχης, υπερτερώντας αριθμητικά των ουκρανικών στρατευμάτων, πιθανότατα έχει ελάχιστα κίνητρα για να αναζητήσει μια διευθέτηση.