ΥΠΕΞ Τουρκίας: «Απολύτως ψευδή» τα συμπεράσματα της τετραμερούς για την ΑΟΖ

12 mins read

Το κοινό ανακοινωθέν δέκα σημείων της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Άγκυρας.

Καθώς, βάσει της ανακοίνωσης ,τα δύο μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και Σάρατζ για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας χαρακτηρίζονται άκυρα και χωρίς ισχύ και απειλητικά για την περιφερειακή σταθερότητα.

Συγκεκριμένα,  το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφέρει ότι «το ανακοινωθέν βασίζεται αποκλειστικά σε ψευδή επιχειρήματα» υποστηρίζοντας ότι «τα μνημόνια κατανόησης με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές δίκαιο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Το ανακοινωθέν όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου 2020 με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” (GCA) και της Αιγύπτου, καθώς και της Ιταλίας, βασίζεται απολύτως σε ψευδή επιχειρήματα.

Τα δύο μνημόνια κατανόησης που υπογράψαμε με τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, είναι νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές δίκαιο.

Αυτά τα μνημόνια συμφωνίας αποτελούν απάντηση σε εκείνους που αποσκοπούν στην παραβίαση της παρουσίας της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σωστά και κατάλληλα.

Η Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα να μιλάει για οποιοδήποτε έργο αφορά την περιοχή. Για να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συνεργασίας παρά συγκρούσεων θα θέλαμε να επωφεληθούμε της ευκαιρίας για να εκφράσουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας για συνεργασία με όλα τα μέρη, με εξαίρεση την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».

 

 

Facebook Comments