ΑρχικήΚόσμοςΥποδοχή-ροκ σταρ για Μακρόν στην Κίνα - Μέχρι και λιποθυμίες

Υποδοχή-ροκ σταρ για Μακρόν στην Κίνα – Μέχρι και λιποθυμίες

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι Κινέζοι στον Εμανουέλ Μακρόν, με τον ίδιο να ενισχύει την ιδιότητά του ως ροκ σταρ στην παγκόσμια σκηνή.

Την Παρασκευή περιόδευσε στην πανεπιστημιούπολη σ’ ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο στη νότια Κίνα συνοδευόμενος από ενθουσιώδη χειροκροτήματα και οπαδούς που ούρλιαζαν σαν να έβλεπαν το είδωλό τους.

Μόλις η αυτοκινητοπομπή του έφτασε στο χώρο του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen στην Γκουανγκζού, το τεράστιο πλήθος των φοιτητών που περίμεναν ξέσπασε σε εκστατικές επευφημίες που κορυφώνονταν κάθε φορά που τους χαιρετούσε.

Υπήρχαν λιποθυμίες και κραυγές «Σ’ αγαπώ Μακρόν» καθώς ο Γάλλος πρόεδρος ήταν στην ουρά υποδοχής περιτριγυρισμένος από Κινέζους και Γάλλους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών.

Ένα υψηλόβαθμο μέλος της συνοδείας του Μακρόν παρατήρησε την αντίθεση με την πατρίδα του, δεδομένου ότι δεν θα μπορούσε καν να πατήσει το πόδι του στην πανεπιστημιούπολη ενός γαλλικού πανεπιστημίου αυτές τις μέρες, υπό τον φόβο να μην τον λιντσάρουν εξαγριωμένοι διαδηλωτές που αντιτίθενται στις συνταξιοδοτικές του μεταρρυθμίσεις.

Η αυθόρμητη δημοτικότητά του ήρθε επίσης σε αντίθεση με τους ξύλινους κομμουνιστές ηγέτες της Κίνας, κανένας από τους οποίους δεν έχει ούτε το μισό χάρισμα του Μακρόν και οι οποίοι γενικά γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό μόνο όταν αυτό περιλαμβάνεται στην περιγραφή της δουλειάς του πλήθους.

Ένα άλλο μέλος της αντιπροσωπείας σημείωσε ότι η αύρα του Μακρόν -μια ελαφρώς μελετημένη αλλά και πάλι αυθεντικά κουλ- ήταν στο απόγειό της σε αυτό το περιβάλλον.

Αφού χαιρέτησε στην πανεπιστημιούπολη, ο Μακρόν μετακινήθηκε στο γυμναστήριο του πανεπιστημίου, όπου η ατμόσφαιρα ήταν πιο υποτονική. Αυτό πιθανώς είχε να κάνει με τις τρεις ώρες που οι φοιτητές είχαν αναγκαστεί να περιμένουν τον Γάλλο πρόεδρο.

Σύμφωνα με το Politico o Μακρόν είπε μερικές καντονέζικες λέξεις χαιρετισμού και στη συνέχεια προχώρησε σε ομιλία για σχεδόν μισή ώρα προτού δεχτεί ερωτήσεις – όλες στα γαλλικά – από τρεις επιλεγμένους φοιτητές, οι ερωτήσεις των οποίων είχαν σαφώς ελεγχθεί για να αποφευχθεί έστω και η παραμικρή υποψία αντιπαράθεσης.

Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, ο Μακρόν κατάφερε να αναφερθεί στην ελευθερία του λόγου και της σκέψης και να ενθαρρύνει τη μελέτη της γαλλικής γλώσσας. Προέτρεψε το ακροατήριό του να ανησυχεί για την παγκόσμια αστάθεια και τη δυνητική θέση της Κίνας στον κόσμο.

Στη συνέχεια, τον μετέφεραν στον χώρο ενός όμορφου ξενώνα στις παρυφές της πόλης Γκουανγκζού, όπου τον περίμενε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε μια μικρή γέφυρα πάνω από μια λίμνη, κάτω από τη σκιά τέλεια περιποιημένων ελάτων, πεύκων και φοινικόδεντρων.

Καθώς χαιρετούσαν ο ένας τον άλλον, ένα ζευγάρι κύκνων περνούσε γαλήνια.

Σχεδόν τρεις ώρες αργότερα, οι δύο ηγέτες εξακολουθούσαν να είναι εγκλωβισμένοι σε συζητήσεις, οι οποίες προφανώς άγγιζαν τα πάντα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την ευρωπαϊκή ενότητα.

Ο Σι διαβεβαίωσε τον Μακρόν ότι η Ουκρανία δεν ήταν πόλεμος της Κίνας και ότι η Κίνα δεν προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα. Οι δύο τους φαίνεται ότι είχαν επίσης μια ειλικρινή συζήτηση για το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, το οποίο η Κίνα διεκδικεί ως έδαφός της και έχει επανειλημμένα απειλήσει να εισβάλει.

Το μήνυμα του Σι ήταν ότι επί του παρόντος δεν έχει σχέδια επίθεσης. Αλλά ατυχήματα μπορούν να συμβούν.