Η Ζαχάροβα κατηγορεί τις ΗΠΑ για βιολογικά όπλα που φτιάχνονται στην Ουκρανία

13 mins read

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν βιολογικά όπλα στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έδωσε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί από τη Μόσχα, όπου ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ πραγματοποιούν βιολογικά προγράμματα στην Ουκρανία.

Η κ. Ζαχάροβα ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες για το τι έκαναν, προσθέτοντας ότι έχει δει έγγραφα που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι οι Αμερικανοί φιλοξενούν συστατικά βιολογικών όπλων κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας.

Υποστήριξε δε ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ «τρέχει» απευθείας το πρόγραμμα.

Η ενημέρωση της Μαρίας Ζαχάροβα:

Επιβεβαιώνουμε ότι, κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, διαπιστώθηκε ότι το καθεστώς του Κιέβου έκρυβε ίχνη στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος που εφαρμόστηκε με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τεκμηρίωση για την επείγουσα εξάλειψη των εξαιρετικά επικίνδυνων παθογόνων της πανώλης, του άνθρακα, της χολέρας και άλλων θανατηφόρων ασθενειών ελήφθη από υπαλλήλους ουκρανικών βιοεργαστηρίων. Αυτό περιελάμβανε μια οδηγία από το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας σχετικά με την επείγουσα εξάλειψη των αποθηκευμένων άκρως επικίνδυνων παθογόνων που αποστέλλονται σε όλα τα βιοεργαστήρια. Αυτά τα υλικά βρίσκονται στη διαδικτυακή πύλη του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αυτή η τεκμηρίωση αναλύεται τώρα διεξοδικά από ειδικούς πυρηνικής, βιολογικής και χημικής προστασίας. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το σημείο, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα συστατικά των βιολογικών όπλων αναπτύχθηκαν σε εργαστήρια της Ουκρανίας σε άμεση γειτνίαση με το ρωσικό έδαφος. Η επείγουσα εξάλειψη των εξαιρετικά επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων στις 24 Φεβρουαρίου διατάχθηκε για να αποτραπεί η αποκάλυψη παραβίασης του Άρθρου Ι της Σύμβασης για τα βιολογικά και τοξικά όπλα (BTWC) από την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

Facebook Comments