ΑρχικήΚόσμοςΖαπορίζια: Πόσο επικίνδυνη ήταν η επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο;

Ζαπορίζια: Πόσο επικίνδυνη ήταν η επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο;

Κτίρια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία -τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη- έχουν υποστεί ζημιές μετά το χτύπημα από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Η επίθεση ώθησε τους παγκόσμιους ηγέτες να κατηγορήσουν τη Ρωσία ότι ενεργεί απερίσκεπτα. Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα μπορούσε «να απειλήσει άμεσα την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης».

Τι έγινε με το πυρηνικό εργοστάσιο;

Η Ρωσία επιτέθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια με βομβαρδισμούς και αργότερα πήρε τον έλεγχό του.

Τα κτίρια γύρω από μία από τις έξι μονάδες ισχύος έχουν υποστεί ζημιές.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), λέει ότι κανένα από τα συστήματα ασφαλείας στο εργοστάσιο δεν επηρεάστηκε και δεν υπήρξε έκλυση ραδιενεργού υλικού.

Πόσο επικίνδυνη ήταν η επίθεση;

Ειδικοί στα πυρηνικά λένε ότι η επίθεση δημιούργησε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

Εάν ένας αντιδραστήρας και το κτήριο που τον στεγάζει υποστούν ζημιά, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει υπερθέρμανση του αντιδραστήρα και τήξη του πυρήνα.

Στη συνέχεια, η ραδιενέργεια θα μπορούσε να διαρρεύσει στο περιβάλλον.

Εάν οι άνθρωποι εκτεθούν σε αυτή την ραδιενέργεια, θα μπορούσαν να υποστούν σοβαρές άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Αυτό φάνηκε το 1986 στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία.

Θα μπορούσε η επίθεση να ήταν ένα «νέο Τσερνόμπιλ»;

Οι ειδικοί λένε ότι αν και η επίθεση ήταν επικίνδυνη, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των εργοστασίων του Τσερνόμπιλ και της Ζαπορίζια.

Η τοποθεσία της Ζαπορίζια είναι πολύ πιο ασφαλής, σύμφωνα με τον Δρ Mark Wenman του Imperial College του Λονδίνου.

Όπως λέει, ο αντιδραστήρας βρίσκεται σε ένα κτίριο από οπλισμένο σκυρόδεμα που μπορεί «να αντέξει ακραία εξωτερικά φαινόμενα, φυσικά και ανθρωπογενή, όπως συντριβή αεροσκάφους ή εκρήξεις».

Επίσης, το εργοστάσιο της Ζαπορίζια δεν περιέχει γραφίτη στον αντιδραστήρα του.

Στο Τσερνόμπιλ ο γραφίτης προκάλεσε μια σημαντική πυρκαγιά και ήταν η πηγή του νέφους ακτινοβολίας που ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη.

 

Πόσοι πυρηνικοί σταθμοί υπάρχουν στην Ουκρανία;

Η εισβολή στην Ουκρανία είναι ασυνήθιστη επειδή είναι μια σύγκρουση σε μια χώρα με πολλά πυρηνικά εργοστάσια.

Υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι ενεργοί πυρηνικοί σταθμοί καθώς και ο ανενεργός του Τσερνόμπιλ.

Η Ρωσία έχει τον έλεγχο της Ζαπορίζια και του Τσερνόμπιλ, ενώ πλησιάζει σε μια τρίτη τοποθεσία – τον πυρηνικό σταθμό της Νότιας Ουκρανίας.

Υπάρχουν επίσης μικρότερες εγκαταστάσεις και τοποθεσίες απόρριψης ραδιενεργών ουσιών που αποθηκεύουν απόβλητα από ολόκληρη την Ουκρανία.

Στις 27 Φεβρουαρίου, ρωσικοί πύραυλοι φέρεται να έπληξαν επίσης την τοποθεσία μιας εγκατάστασης διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων στο Κίεβο.

Η πυρηνική επιθεώρηση της Ουκρανίας είπε ότι δεν αναφέρθηκαν διαρροές ραδιενέργειας και ότι το εργοστάσιο δεν υπέστη άμεσες ζημιές.

Τι πρόκειται να συμβεί;

Προς το παρόν, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτρέψει στο ουκρανικό προσωπικό να παραμείνει στην αίθουσα ελέγχου στη Ζαπορίζια, για να συνεχιστεί η λειτουργία του.

Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής της ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, δήλωσε: “Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος που δεν γνωρίζουμε πώς συνέβη – θα μπορούσε να ήταν δραματικό. Δεν πρέπει να περιμένουμε να συμβεί κάτι τέτοιο [ξανά].”

Ο ίδιος σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Ουκρανία για να διαπραγματευτεί με τις ρωσικές δυνάμεις για την ασφαλή λειτουργία όλων των σταθμών παραγωγής ενέργειας στην χώρα.

Γιατί η Ουκρανία χρειάζεται πυρηνική ενέργεια;

Η πυρηνική ενέργεια γίνεται όλο και πιο σημαντική για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ουκρανίας.

Το 2014, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία, αυτονομιστικές ομάδες ανέλαβαν τον έλεγχο μιας μεγάλης περιοχής παραγωγής άνθρακα του Ντονμπάς στα νότια.

Πριν από αυτό το σημείο, ο άνθρακας παρείχε το 41% ​​της ενέργειας της χώρας και η χώρα κάλυπτε τις υπόλοιπες ανάγκες με πυρηνική και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΠΗΓΗ: bbc.com