ΑρχικήΚόσμοςΖωντανό σκουλήκι βρέθηκε στον εγκέφαλο γυναίκας στην Αυστραλία

Ζωντανό σκουλήκι βρέθηκε στον εγκέφαλο γυναίκας στην Αυστραλία

Η νευροχειρουργός Δρ Χάρι Πρίγια Μπάντι στο νοσοκομείο της Καμπέρα στην Αυστραλία, κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα ασυνήθιστο περιστατικό. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η συγκεκριμένη γιατρός εντόπισε και αφαίρεσε ένα σκουλήκι μήκους οκτώ εκατοστών από ασθενή της.

Η 64χρονη γυναίκα από τη νοτιοανατολική Νέα Νότια Ουαλία, εισήχθη για πρώτη φορά στο νοσοκομείο στα τέλη Ιανουαρίου του 2021, αφού υπέφερε τρεις εβδομάδες από κοιλιακό πόνο, διάρροια, ξηρό βήχα, πυρετό και νυχτερινή εφίδρωση.

Μέχρι το 2022, τα επίμονα συμπτώματά της περιλάμβαναν επίσης λήθη και κατάθλιψη, με αποτέλεσμα οι γιατροί του τοπικού νοσοκομείου να την παραπέμψουν για περαιτέρω εξετάσεις σε νοσοκομείο της Καμπέρα. Μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου της αποκάλυψε ανωμαλίες που απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση. Αλλά, η νευροχειρουργός σίγουρα δεν πίστευε ότι θα βρει ένα ζωνταντό σκουλήκι.

«Οι νευροχειρουργοί ασχολούνται τακτικά με λοιμώξεις στον εγκέφαλο, αλλά αυτό ήταν ένα εύρημα που γίνεται μία φορά στην καριέρα τους. Κανείς δεν περίμενε να το βρει αυτό», αναφέρει το άρθρο. Η εκπληκτική ανακάλυψη ώθησε μια ομάδα στο νοσοκομείο να συγκεντρωθεί γρήγορα για να ανακαλύψει τι είδους σκουλήκι ήταν και, το σημαντικότερο, να αποφασίσει για την περαιτέρω θεραπεία της ασθενούς.

Το σκουλήκι, το οποίο ήταν ακόμη ζωντανό, εστάλη κατευθείαν στο εργαστήριο ενός εξειδικευμένου επιστήμονα, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στα παράσιτα. Η εξέταση έδειξε ότι πρόκειται για Ophidascaris robertsi”. Το Ophidascaris robertsi είναι ένα στρογγυλό σκουλήκι που συναντάται συνήθως στους πύθωνες.

Πρώτη φορά εντοπίζεται το συγκεκριμένο παράσιτο στον άνθρωπο. Πώς όμως έφτασε το παράσιτο στον εγκέφαλό της; Η 64χρονη μένει κοντά σε μια λίμνη, όπου ζουν πύθωνες. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε άμεση επαφή με τα φίδια, συχνά μάζευε χόρτα, συμπεριλαμβανομένου του σπανακιού της Νέας Ζηλανδίας, όπως αποκαλείται, από την περιοχή γύρω από τη λίμνη.

Οι γιατροί και οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την περίπτωσή της υποθέτουν ότι ένας πύθωνας μπορεί να μόλυνε με το παράσιτο το γρασίδι και πιθανότατα η ασθενής επιμολύνθηκε απευθείας μετά από επαφή με τα χόρτα ή μετά την κατανάλωση των χόρτων.