ΑρχικήΜε ΆποψηΑξιωματική Αντιπολίτευση Βρυξελλών

Αξιωματική Αντιπολίτευση Βρυξελλών

Όταν το 2015 αντιμετωπίζαμε σοβαρό πρόβλημα με τα ανεξέλεγκτα κύματα μεταναστών και προσφύγων από τη γείτονα Τουρκία, ο τότε Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επισκέφθηκε επανειλημμένα τις Βρυξέλλες και ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διαχείρισή του από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων, τον υποδεχθήκαμε διευκολύνοντας τις επαφές του, εννοείται ως έναν Υπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης. Όπως επίσης  σε άλλη χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της πενταετούς κοινοβουλευτικής θητείας 2014-2019  φιλοξενήσαμε και σεβαστήκαμε τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα όταν προσκληθείς μίλησε για το μέλλον της Ευρώπης στην Ολομέλεια του ΕΚ.

Όσα αναφέρω θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα και να μην αποτελούν  αντικείμενο συζήτησης εφόσον εξ ορισμού ο ρόλος των Ευρωβουλευτών είναι η εκπροσώπηση της χώρας και των συμφερόντων της στην ΕΕ με τροπολογίες στα νομοθετικά κείμενα και εκθέσεις. Αλλά και η προβολή της εθνικής πολιτικής, που ασκείται από την εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτό συνέβαινε ανέκαθεν τα 40 χρόνια, που η χώρα μας συμμετέχει στη σύνθεση του ΕΚ.

Κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο όμως, μετά τις εκλογές του 2019, τις οποίες έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει ….μετακομίσει κυριολεκτικά στις Βρυξέλλες!

Συστηματικά, οργανωμένα και σκόπιμα οι ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ με ερωτήσεις τους προς την Επιτροπή σχολιάζουν αρνητικά το κυβερνητικό έργο με fake news και ανακρίβειες και κατά συνέπεια η χώρα συκοφαντείται και στοχοποιείται την ώρα που οι οίκοι αξιολόγησης, ο ένας μετά τον άλλο, επιδοκιμάζουν την πορεία της χώρας και αναγνωρίζουν τη μεταρρυθμιστική πολιτική της Κυβέρνησης που εγγυάται οικονομική ανάπτυξη μετά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Πρόσφατα μάλιστα συνέβη το εξής πρωτοφανές και ταυτόχρονα εξοργιστικό πραγματικό γεγονός. Με επιστολή τους προς την Επίτροπο Ισότητας της ΕΕ Έλενα Ντάλι δύο ευρωβουλευτές ζητούν «να πάρει ξεκάθαρη θέση αν συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ, τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και το Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…». Θέτουν δηλαδή θέμα κράτους δικαίου στην Ελλάδα την ώρα που η ΕΕ αποστρέφεται εμπράκτως κράτη μέλη όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία που διοικούνται περιφρονώντας ευθέως ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. 

Είναι δε η ανωτέρω ενέργεια τόσο εξωθεσμική, απαράδεκτη και επικίνδυνη αν ληφθεί υπόψη ότι ζητούν οι εν λόγω  από την Επίτροπο με κείμενο πλήρες ανακριβειών και fake news να παρέμβει σε σχέδιο νόμου, το οποίο δεν έχει ακόμη εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, δεν έχουν ακουστεί και κατατεθεί οι απόψεις των βουλευτών όλων των κομμάτων και δεν έχει διαμορφωθεί το τελικό κείμενο.

Η πρωτοφανής αυτή πρακτική αποδεικνύει ότι αδυνατούν να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι στις εθνικές εκλογές οι Έλληνες πολίτες τους έστειλαν στην αντιπολίτευση. Αποδεικνύει όμως και κάτι ακόμη. Ότι προτάσσουν το κομματικό συμφέρον έναντι της υποχρέωσής τους να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του εθνικού κοινοβουλίου προφανώς αδιαφορούν – εάν δεν επικροτούν – για το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές συνάδελφοί τους αντιποιούνται συνειδητά το δικό τους ρόλο και αντιπολιτεύονται με τρόπο ανάρμοστο την εκλεγμένη φιλελεύθερη ελληνική κυβέρνηση.

Πάρα ταύτα είναι βέβαιο ότι η άσκηση Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, εκτός όλων των άλλων, σίγουρα δεν συνάδει με την «εθνική Ελλάδος», στην οποία οι πολίτες απαιτούν να συμμετέχουν όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές,  καθήκον των οποίων είναι να προβάλλουν συνεχώς και αδιαλείπτως τα πλεονεκτήματα της χώρας.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.