ΑρχικήΜε ΆποψηΑναζητώντας τα 37 δισεκατομμύρια του «μαξιλαριού» του ΣΥΡΙΖΑ

Αναζητώντας τα 37 δισεκατομμύρια του «μαξιλαριού» του ΣΥΡΙΖΑ

«Θα τα δώσουμε από τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ που άφησε μαξιλάρι ο ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή ήταν η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη στην ερώτηση «από που θα βρείτε τα λεφτά για αυξήσεις μισθών», στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Άραγε να είναι τόσο απλό και εύκολο να δοθούν 37 δισεκατομμύρια, που κάπου είναι παρκαρισμένα και ζεστά, για να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις; Η κυβέρνηση κάθεται και τα βλέπει, επιλέγοντας να μην μας τα δώσει; Γιατί μας βασανίζουν σαδιστικά αφού έχουμε τέτοιο κουμπαρά;

Τις απαντήσεις μάλλον τις έχει μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης και ούτε καν κάποιο άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης. Γιατί και οι άλλοι αρχηγοί αυξήσεις μισθών και συντάξεων τάζουν, αλλά παραδόξως δεν αναφέρονται στο περιβόητο μαξιλάρι.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πει στο παρελθόν ότι το μαξιλάρι ήταν η χειρότερη μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης 2015-2019 και τη χρέωνε προσωπικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Από που προήλθαν όμως τα 36- 37 δισεκατομμύρια που έχει αφήσει ανέγγιχτα η κυβέρνηση της ΝΔ -πέρα από ένα μικρό μέρος που έχει χρησιμοποιηθεί για βραχυπρόθεσμο δανεισμό τύπου ρέπος:

– 16 δισ. ευρώ από δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSΜ) που συνδέθηκε με το τρίτο Μνημόνιο και δεν μπορούν να πειραχθούν, παρά μόνο με έγκριση του ESM.
-20 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα των Ταμείων (14 δισ. των φορέων, όπως ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, πανεπιστήμια και 6 δισ. της κεντρικής κυβέρνησης)

Τώρα πια που η χώρα διαθέτει αξιοπιστία και έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αυτό το μαξιλάρι μπορεί να βαίνει μειούμενο, πάντα βέβαια με δημοσιονομικά όρια. Κατά κάποιους οικονομικούς αναλυτές θα μπορούσε να μειωθεί κατά 6 δισεκατομμύρια, και κατά κάποιους άλλους κατά 16 δισεκατομμύρια.

Ως και προς τη χρήση του όποιου μέρους του μαξιλαριού, υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί για τη μείωση του χρέους αποπληρώνοντας πρόωρα δάνεια του ESM, άλλοι προκρίνουν τις δημόσιες επενδύσεις.

Και πάλι, περιέργως, αυτά τα λίγα δισεκατομμύρια τα οποία υπό όρους μπορούν αφαιρεθούν από τα μαξιλάρι και να δοθούν αλλού, κανείς δεν λέει να δοθούν σε αυξήσεις.
Ίσως γιατί η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά την υποσχεσιολογία, ίσως γιατί απλώς δεν γίνεται, ίσως πάλι γιατί μόνο ο κ. Κασσελάκης πιστεύει ότι αυτή είναι μια φερέγγυα, υπολογισμένη λύση για το αριστερό κοινωνικό κράτος που οραματίζεται.