Από τα 3,5 δις ευρώ του Μητσοτάκη στις γαλοπούλες που φοβούνται τα Χριστούγεννα

18 mins read

Από τις εξαγγελίες και τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ γίνεται φανερό ότι μπαίνουμε σε μια νέα πολιτική περίοδο με έντονα προεκλογικά χαρακτηριστικά.

Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στο τέλος της τετραετίας, τα στοιχεία που παραπέμπουν σε πιθανότητα πρόωρων εκλογών είναι πολλά και δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Άλλωστε και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι μετά την καμπή των δυο χρόνων διακυβέρνησης, η εκλογολογία είναι αναπόφευκτη. Εκτός από αναπόφευκτη, όμως, είναι και λογική, δεδομένων των συνθηκών.

Ας δούμε γιατί:

Πρώτον, η δυνατότητα της κυβέρνησης να κινείται με τη δημοσιονομική άνεση που κινήθηκε στη ΔΕΘ δεν θα είναι αιώνια. 3,5 δις ευρώ ως μέρισμα είναι πολλά με πολιτικούς όρους για το μέσον της θητείας μιας κυβέρνησης. Γιατί, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρχουν άλλα τόσα ή περισσότερα λίγους μήνες πριν το τέλος της τετραετίας. Ούτε κανείς μπορεί να εγγυηθεί ότι η δημοσιονομική χαλάρωση στην Ευρώπη έχει μέλλον μετά το 2022.

Δεύτερον, η πανδημία, που παραμένει ο άγνωστος Χ, πιθανότατα θα κάνει τους επόμενους μήνες μια τελευταία κορύφωση και θα υποχωρήσει οριστικά την άνοιξη, καθώς οι εμβολιασμοί – υποχρεωτικοί ή εθελοντικοί, με τρίτη δόση για τους περισσότερους – θα υψώσουν τελικά το περίφημο τείχος ανοσίας. Τότε θα μιλάμε για πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.

Τρίτον και πιο αποκαλυπτικό από όλα: το δίλημμα των επόμενων εκλογών μπήκε ήδη καθαρά στο τραπέζι από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ: Αυτοδυναμία ή ακυβερνησία.

Ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα πάει σε διπλές εκλογές, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση συνεργασίες και όρισε ως πολιτική του στρατηγική τη διεύρυνση της ΝΔ προς την Κεντροαριστερά όχι όμως και την κυβερνητική συνεργασία με άλλο κόμμα, ούτε καν με το ΚΙΝΑΛ.

Μέχρι την άνοιξη του 2022 αυτή η στρατηγική είναι σχετικά εύκολα υλοποιήσιμη. Παρά την κυβερνητική φθορά της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακάμπτει και παραμένει σε ποσοστά μικρότερα από αυτά που πήρε στις εκλογές. Το ΚΙΝΑΛ ψάχνεται για την ηγεσία του, ενώ στα δεξιά της ΝΔ το τοπίο είναι σχετικά ασφαλές.

Το δίλημμα της αυτοδυναμίας έχει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας όσο η μόνη εκδοχή συγκυβέρνησης είναι μια συνεργασία Τσίπρα – Βαρουφάκη, ένα προβληματικό deja vu από το οποίο λείπει μόνο ο Καμένος.

Ακόμη και η μικρή πιθανότητα να αποκτήσει το ΚΙΝΑΛ μια ηγεσία που θα το στρέψει σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αλλάζει ιδιαίτερα τα δεδομένα όσο τα ποσοστά του μένουν μονοψήφια, άρα το πιθανό άθροισμα «προοδευτικών» δυνάμεων δύσκολα πάει πάνω από 40-42%. Ούτε καν η «ανοχή» του ΚΚΕ – που ούτως ή άλλως δε θα υπάρξει – δεν δίνει λύση.

Το δίλημμα Μητσοτάκη, λοιπόν, είναι ρεαλιστικό. Και τα… εκλογικά Χριστούγεννα, για τα οποία οι γαλοπούλες ποτέ δε βιάζονται, μπορεί να τα γιορτάσουμε την άνοιξη του 2022!

Facebook Comments

Τελευταία Νέα