Από τις δίκες μαγισσών, στις δίκες προθέσεων…

25 mins read

Πόσα χρόνια έχουν περάσει από τις φλόγες που έκαιγαν μάγισσες; Ένας Μεσαίωνας, μία Αναγέννηση, ένας Διαφωτισμός και μερικές τεχνολογικές/κοινωνικές Επαναστάσεις. Και, αφού περάσαμε από το στάδιο που καίγαμε βιβλία, σαφής πρόοδος σε σχέση με τις μάγισσες που έριχνε στην πυρά η Ιερά Εξέταση, ας με συγχωρήσουν όσοι (αν) συγκρίνουν την αξία του βιβλίου με την ανθρώπινη ζωή, φθάσαμε στο 21ο αιώνα στην Ελλάδα να καίμε… βίντεο! Από τις δίκες μαγισσών, φθάσαμε στις δίκες προθέσεων. Φθάσαμε σε ένα στάδιο όπου αρκεί μία δήλωση, ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων ή λεπτών για να δικάσουμε και να καταδικάσουμε όποιον τύχει να καταλάβουμε ότι λέει κάτι που δε μας αρέσει. Χωρίς καν να κάνουμε τον κόπο να ρωτήσουμε, να συζητήσουμε ή να αναρωτηθούμε μήπως δεν καταλάβαμε καλά. Προσοχή: Μιλάμε για την ίδια κοινωνία που δεν έδειξε και τεράστια ενόχληση όταν κάποιοι φώναζαν να καεί, να καεί το… η Βουλή. 

Τελικά σε αυτή τη χώρα έχουμε γεμίσει από εξαπατημένους, από αυταπάτες και πεφτοσυννεφάκηδες. Βασικά από ανθρώπους που στα δύσκολα βγάζουν εύκολα την ουρά τους απέξω. Μόλις μυριστούν καπνό γυρίζουν πλάτη και αφήνουν τις φλόγες να κάψουν ότι βρεθεί στο πέρασμά τους. Αν δεν ρίχνουν και οι ίδιοι λίγο κάρβουνο στο καζάνι του λαϊκού/τηλεοπτικού δικαστηρίου. Στο οποίο, βέβαια, έχει προστεθεί ο… Άρειος Πάγος των λαϊκών δικαστηρίων, τα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα. Όπου ο καθένας μπορεί να λέει το κοντό και το μακρύ του και που όλοι μαζί γινόμαστε μια ωραία αγέλη σαρκοβόρων που επιτίθεται σε όποιον η αγέλη πιστέψει πως έκανε λάθος. Τα όσα έγιναν για το βίντεο που διαφήμιζε το συνέδριο για την υπογεννητικότητα στη χώρα μας είναι πραγματικά αποκαρδιωτικά. Αλλά, προσωπικά δεν θα κάνω το λάθος να πω αυτή είναι η Ελλάδα, ή, αυτή είναι η Δημοκρατία μας. Σε καμία περίπτωση!

Και η Ελλάδα και η Δημοκρατία μας είναι μια χαρά. Η χώρα έχει διανύσει μια σημαντική διαδρομή. Οι Έλληνες έχουν αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στην παγκόσμια ιστορία. Και σήμερα η Ελλάδα είναι μία δύναμη ειρήνης, θετικής συνεισφοράς στις παγκόσμιες προκλήσεις και ένα κράτος όπου τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα γίνονται σεβαστά. Παρά τις εστίες αντίστασης. Τις γκρίζες ζώνες και τις μαύρες τρύπες. Αυτά όλα είναι ο «εχθρός». Όχι η διαφορετική άποψη. Το πρόβλημα υπάρχει μόνο σε εκείνους που αρκεί να διαβάσουν έναν τίτλο για να βγάλουν συμπέρασμα. Σε εκείνους που κάνουν τους ειδικούς με βάση ότι έχουν ακούσει ή διαβάσει, αποσπασματικά συνήθως. Σε ανθρώπους που νιώθουν την ανάγκη να είναι πάντα με τους πολλούς, με εκείνους που κρίνουν, που βάζουν απέναντι τους άλλους και τους πετροβολούν. Γιατί έτσι αισθάνονται μοντέρνοι, σωστοί κοκ. Αλλά, δεν δίνει η δήλωση οπαδικών πεποιθήσεων πιστοποιητικό «ανοσίας». Μόνο οι πράξεις. Από λόγια έχουμε χορτάσει. Χωρίς εισαγωγικά. 

Θα μου πείτε: Για το βίντεο θα μας πεις κάτι; Όχι. Γιατί προλάβατε να το κατεβάσετε (αν ανήκετε στις κατηγορίες της δεύτερης παραγράφου). «Error 404» βλέπω στη σελίδα του συνεδρίου.Ψηφιακές στάχτες (τοξικές και για γυναίκες και για άνδρες)

ΥΓ. Θα μου πείτε: Περνώντας απέναντι δεν κάνεις και εσύ ότι κατηγορείς τους άλλους; Όχι. Γιατί δεν κατεβάζω τις απόψεις τους. Τους απαντώ. Κρίνω λεγόμενα και συμπεριφορές (πράξεις). Όχι προθέσεις. Κρίνω διαδικασίες (βιαστικό διάβασμα κοκ). Τους εγκαλώ για την σκοπιμότητα του να τη βγάλουν καθαρή, αλλά δεν τους αποδίδω σχέδιο σε βάρος γυναικών ή ανδρών. Τα βάζω με τη λογική τους και όχι με ό,τι φαντάζομαι πως μπορεί να κρύβει από πίσω. Και έχω ήδη εντοπίσει τις γκρίζες ζώνες στο δικό μου σκεπτικό, ώστε ο διάλογος, εφόσον κάποιοι τον επιθυμούν να είναι απολαυστικός. Και, το κυριότερο, να μας κάνει όλους σοφότερους. Και καλύτερους. Αρκεί όλοι να είμαστε έτοιμοι να διανύσουμε την απόσταση που απαιτείται. μετακινούμενοι από τα «κάστρα» των βεβαιοτήτων μας. 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα